Tienduizenden mensen in Ethiopië op de vlucht door militair conflict

  • 30 november 2020

In Ethiopië is op 4 november een militair conflict uitgebroken tussen het staatsleger van premier Abiy Ahmed en het Tigrese Volksbevrijdingsfront (TPLF). De TPLF komt uit een deelstaat van Ethiopië, Tigray en regeerde tot het aantreden van premier Ahmed in 2018. Het conflict heeft er toe geleid dat tienduizenden Ethiopiërs op de vlucht zijn geslagen, zowel binnen Ethiopië zelf, als naar buurland Sudan. Plan International maakt zich ernstige zorgen om de humanitaire situatie en vreest voor veel burgerslachtoffers.

Aantal dodelijke slachtoffers onbekend

Hoeveel dodelijke slachtoffers er in het conflictgebied zijn gevallen is moeilijk te verifiëren omdat de regering van premier Ahmed de internet -en telefooncommunicatie in de Tigray regio heeft verbroken. Wel kon mensenrechtenorganisatie Amnesty International op 9 november de moord van tientallen onschuldige burgers (waaronder vrouwen kinderen en ouderen) in Mai-Kadra bevestigen. Ethiopië worstelde al met voedseltekorten door overstromingen, sprinkhanenplagen en droogte en het COVID-19 virus, en het conflict verergert de situatie. Hierdoor zijn ongeveer 9 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp. Het conflict belemmert daarnaast de distributie van hulpgoederen en de veiligheid van de hulpverleners in de Tigray-regio. Hierdoor kunnen veel mensen in de regio op dit moment niet geholpen worden. Dit zijn juist vaak kwetsbare mensen die dringend hulp nodig hebben, maar door bijvoorbeeld een slechte gezondheid niet kunnen vluchten.

Etnisch conflict

Ethiopië is een federale staat met autonome deelstaten. De deelstaten en de politieke partijen zijn grotendeels gebaseerd zijn op etnische groepen. Premier Ahmed behoort tot de Oromo’s, de grootste etnische groep van Ethiopië. Na de Omoro’s zijn de Amharen de grootste groep. De Tigreeërs zijn ongeveer 6 procent van de bevolking en de TPLF heeft een groot leger. Nu de TPLF in opstand is gekomen tegen de federale regering is de vrees dat andere etnische groepen in Ethiopië ook in opstand zullen komen tegen Ahmed en het land verscheurd raakt door etnische conflicten.

Burgers op de vlucht

Volgens schattingen van de Tigrese federale overheid zijn 1,1 miljoen mensen op de vlucht geslagen binnen Ethiopië zelf, en zijn er meer dan 31.000 mensen gevlucht naar Sudan.
Het aantal vluchtelingen zal naar verwachting komende weken toenemen. In Sudan zijn meerdere kampen geopend om de vluchtelingen op te vangen, maar veel vluchtelingen kan het gebied niet aan. Sudan staat er economisch slecht voor en het zuiden kampt al met droogte, hongersnood en armoede. De noodhulp-organisatie van de Verenigde Naties (OCHA) meldt dat het aantal vluchtelingen kan oplopen tot 9 miljoen mensen als de gevechten in Ethiopië aanhouden. Hulporganisaties maken zich zorgen om het grote aantal vluchtelingen en vrezen voor een humanitaire crisis.

Ethiopische vluchtelingen in Kassala, Sudan
Ethiopische vluchtelingen in Kassala, Sudan

Plan International in Ethiopië en Sudan

Plan International Ethiopië is bezig met het inventariseren van de grootste noden en werkt nauw samen met Het Rode Kruis om humanitaire hulp te gaan bieden aan de vluchtelingen.
In Sudan is Plan International actief in de vluchtelingenkampen aan de grens met Ethiopië. Samen met de vluchtelingenorganisatie van de VN en het Rode Kruis probeert Plan de vluchtelingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Veel mensen zijn uitgeput, uitgedroogd en uitgehongerd. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Tijdens het vluchten zijn veel kinderen gescheiden van hun ouders, waardoor veel kinderen zonder begeleiding zijn in het kamp. Ouders die hun kind zoeken weigeren uit de grenskampen te vertrekken. Mede hierdoor trekt slechts een kleine hoeveelheid mensen verder Sudan in en raken de grenskampen overvol. In de kampen is een gebrek aan water en sanitaire voorzieningen.

Plan International helpt in de vluchtelingenkampen in Sudan kinderen die hun ouders kwijt zijn te registreren en heeft een ruimte speciaal voor kinderen gemaakt waar ze kunnen spelen en psychosociale steun krijgen. Ook zijn er grote watertanks en hygiënekits uitgedeeld (deze kit bevat o.a. menstruatie producten en zeep). Er zijn plastic wasbakken en een nieuwe waterpomp geïnstalleerd zodat mensen zich kunnen wassen. Ook heeft Plan beschermingsmateriaal zoals maskers en plastic handschoenen tegen de verspreiding van corona verdeeld over vrijwilligers, zodat zij veilig hulp kunnen bieden.

Ethiopische vluchtelingen in Kassala, Sudan
Plan International biedt hulp in een vluchtelingkamp in Kassala, Sudan
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.