Op Wereldvluchtelingendag zijn miljoenen meisjes wereldwijd op de vlucht

  • 19 juni 2023

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. We staan deze dag stil bij de meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of natuurrampen. Onder deze vluchtelingen zijn heel veel meisjes en jonge vrouwen, die onderweg en in vluchtelingenkampen gevaar lopen. 1 op de 5 meisjes op de vlucht krijgt te maken met aanranding of verkrachting. Daarom is het belangrijk dat we deze meisjes beschermen.

Het aantal vluchtelingen op de wereld is de afgelopen jaren toegenomen tot meer dan 100 miljoen. Een onvoorstelbaar aantal. Dat is twee keer de bevolking van Spanje en ruim 1 op de 100 mensen op deze aarde. Mensen die alles achter moeten laten omdat de plek waar ze wonen niet meer veilig is. Door oorlog, conflicten, repressie of een natuurramp. Op Wereldvluchtelingendag staan we daarbij stil en helaas is dat nog altijd hard nodig. Onlangs weer moesten in Sudan miljoenen mensen hun huis ontvluchten, op zoek naar een veilige plek.

Veiligheid is relatief

Veiligheid is relatief voor de miljoenen meisjes en vrouwen op de vlucht. Onderweg en in vluchtelingenkampen lopen ze enorme risico’s. Meisjes worden niet langer beschermd door hun omgeving of de veiligheid van hun eigen huis of dorp. Ze moeten maar afwachten waar ze terecht komen. Eén van de problemen is dat mensen die vluchten vaak afhankelijk van anderen zijn voor eten en onderdak. Waar afhankelijkheid is, is ongelijkheid. En waar ongelijkheid is trekken meisjes aan het kortste eind.

Oumou (16) woont in een vluchtelingenkamp in Mali. Met ondersteuning van Plan International kan ze nu weer naar school.

Seksueel misbruik komt veel voor, 20 procent van de meisjes op de vlucht krijgt te maken met seksueel geweld. Soms worden meisjes ontvoerd en verkracht, waarna ze gedwongen worden om met de dader te trouwen om de eer van de familie niet aan te tasten. Dit soort vreselijke dingen gebeuren in situaties waar mensen onder grote druk staan. Gevlucht, gedwongen om hun eigen omgeving te verlaten en vaak getraumatiseerd door wat er gebeurd is. Mensen hebben vaak niks meer, waardoor er in vluchtelingenkampen en onderweg een tekort is aan alles.

Noodhulp

Plan International verleent noodhulp in landen waar mensen op de vlucht zijn. Zoals bijvoorbeeld in Sudan en de omringende landen, waar mensen een veilig heenkomen proberen te vinden. Door gezinnen te ondersteunen met basisbehoeften, onderwijs en contant geld proberen we de ergste nood weg te nemen. Ook richten we veilige opvanglocaties voor kinderen op, om ze te beschermen en te begeleiden bij het verwerken van de gebeurtenissen. Veel van onze noodhulp is erop gericht om de druk op gezinnen te verlichten, waardoor het risico op uitbuiting en uithuwelijking van meisjes wordt verkleind. Ook geven we voorlichting en trainingen en ondersteunen we meisjes die seksueel geweld hebben meegemaakt.

Doneer voor noodhulp

Help mee om meisjes op de vlucht te beschermen

Ja, ik help mee

 

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.