Ongestelde Nepalese meisjes en vrouwen mogen thuisblijven

  • 29 augustus 2018

Goed nieuws voor meisjes en vrouwen in Nepal! De Nepalese regering heeft besloten nog harder te gaan strijden tegen ‘chhaupadi’. Bij deze traditie worden vrouwen tijdens hun menstruatie het huis uit gezet. Mannen die ongestelde vrouwen alsnog het huis uit verbannen, krijgen een boete van omgerekend € 40.

Volgens hindoe-gebruiken zijn vrouwen tijdens hun menstruatie onrein. Ze mogen daarom niet in de buurt komen van vee, mannen, niet-ongestelde vrouwen, vers eten en zelfs niet van hun eigen huis. Dus zitten ze minstens de eerste vier dagen van hun menstruatie in een hut of stal. Tijdens deze barre periode, ‘chhaupadi’ genoemd, eten ze meestal alleen rijst en water.

Gevaarlijke traditie

De ballingschap in een hutje is niet alleen erg oncomfortabel, het is ook gevaarlijk. Zo zijn de krakkemikkige verblijfsplaatsen meestal niet geïsoleerd, waardoor het tijdens de koude Nepalese winters binnen vriest. Afgelopen winter nog stikte een vrouw in de rook van het vuurtje waarmee ze haar hutje warm probeerde te krijgen. Ook hebben de hutjes geen sanitaire voorzieningen, terwijl goede hygiëne tijdens ongesteldheid juist zo belangrijk is. Meisjes en vrouwen krijgen meestal alleen een doekje voor het bloeden. Dat kan gevaarlijke ziektes veroorzaken. Daarbij zijn de vrouwen in de hutjes erg kwetsbaar voor verkrachting. Ze zijn ver weg van iedereen die ze te hulp kan schieten. Hulp kwam ook te laat voor een achttienjarig meisje dat eerder dit jaar werd gebeten door een slang.

Lees ook: vijf manieren waarom meiden strijden tegen seksueel geweld in Egypte

meisje nepal

Een stap in de goede richting

Het verzet tegen de chhaupadi groeit al jaren, en de meeste Nepalezen weten ook dat het gebruik gevaarlijk is. Het gebruik werd al eerder illegaal verklaard. Daarom vindt het vooral nog plaats in afgelegen gebieden. Maar ook daar moet deze traditie nu stoppen, vindt de Nepalese regering. Vanaf nu riskeren mannen die vrouwen naar een hut sturen omgerekend zo’n € 40 boete.

blije meisjes op school in Nepal

Het verbod is een grote stap in de goede richting, maar daarmee zijn we er nog niet. De chhaupadi is een diepgewortelde traditie, die niet zomaar met een boete de wereld uit geholpen is. De voornaamste reden waarom gevaarlijke gebruiken als de chhaupadi blijven bestaan, is dat de Nepalezen niet weten dat deze tradities schadelijk zijn. Daarom strijdt Plan International in Nepal voor gelijke rechten voor meisjes, niet alleen op nationaal en regionaal maar ook op lokaal niveau. Plan zorgt ervoor dat kinderen naar school gaan en goede voorlichting krijgen. Door goed onderwijs zal de volgende generatie meer respect hebben voor meisjesrechten, en zullen schadelijke tradities als de chhaupadi uiteindelijk verdwijnen.

Samen helpen we schadelijke tradities de wereld uit.

Strijd jij mee voor gelijke rechten voor meisjes?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.