Noodhulp voor Gaza: EHBO-kits, water en maaltijden

  • 22 januari 2024

Als organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen, is Plan International diep geschokt door het geweld in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Via partners voorzien we inwoners van Gaza via noodhulpvrachtwagens van essentiële producten zoals drinkwater, maaltijden en EHBO-kits. Bovendien breiden we in omliggende landen onze steun aan gevluchte gezinnen uit en blijven we pleiten voor de vrijlating van gijzelaars.

“De rechten van kinderen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël worden op zoveel manieren geschonden. Het doden, verwonden, uithongeren of ontvoeren van kinderen móet stoppen, evenals de aanvallen op scholen en ziekenhuizen en het tegenhouden van humanitaire hulp”, zegt Unni Krishnan, directeur Noodhulp bij Plan International.

Het doden, verwonden, uithongeren of ontvoeren van kinderen móet stoppen.

Hoewel hulpgoederen mondjesmaat Gaza binnen kunnen komen, bieden we aan de grens tussen Egypte en Gaza EHBO-kits, drinkwater en kant-en-klaar voedsel aan. Deze middelen worden door partners via hulpvrachtwagens Gaza binnengebracht, onder meer bij de Rafah-grensovergang. Onze humanitaire teams zetten alles op alles om extra goederen het land binnen te brengen, zoals hygiënekits met maandverband en kleding voor kinderen.

Vrachtwagens vol noodhulpgoederen zijn klaar voor het transport naar Gaza. – ©Omar Jihad

Noodhulp in buurlanden

Het conflict dreigt ook over te slaan naar buurlanden. In Libanon, Jordanië en Egypte breiden we onze noodhulp uit aan mensen die de grens over vluchten. Gezinnen die de grensregio’s al hebben verlaten, zoals Libanezen die vanuit Zuid-Libanon naar opvangplekken richting het noorden vluchten, ondersteunen we met eten, water en hygiënekits. Bovendien trainen we hulpverleners in het bestrijden van de specifieke risico’s voor meisjes en jonge vrouwen op de vlucht, waaronder seksuele uitbuiting en mensenhandel.

Medewerkers van Plan International spreken met een gevluchte vrouw in het zuiden van Libanon. – ©Plan International

Oproep tot staakt-het-vuren

Plan International blijft pleiten voor een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, het handhaven van internationaal oorlogsrecht, veilige toegang voor hulpverleners en de vrijlating van gijzelaars. Bovendien roepen we regeringsleiders op tot het stopzetten van wapenexport aan de strijdende partijen. We hebben geen tijd te verliezen. De levens en rechten van burgers, kinderen in het bijzonder, moeten beschermd worden.

Draag bij aan noodhulp voor Gaza

Jouw steun is hard nodig

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.