Noodhulp voor Gaza: EHBO-kits, water en maaltijden

  • 3 april 2024

Als organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen, is Plan International diep geschokt door het geweld in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Via partners voorzien we inwoners van Gaza van essentiële producten zoals drinkwater, maaltijden en EHBO-kits. Bovendien breiden we in omliggende landen onze steun aan gevluchte gezinnen uit en blijven we pleiten voor de vrijlating van gijzelaars.

“De rechten van kinderen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël worden op zoveel manieren geschonden. Het doden, rekruteren, uithongeren of ontvoeren van kinderen móet stoppen, evenals de aanvallen op scholen en ziekenhuizen en het tegenhouden van humanitaire hulp”, zegt Unni Krishnan, directeur Noodhulp bij Plan International.

Het doden, verwonden, uithongeren of ontvoeren van kinderen móet stoppen.

Vrachtwagens vol noodhulpgoederen zijn klaar voor het transport naar Gaza. – ©Omar Jihad

Hoewel hulpgoederen mondjesmaat Gaza binnen kunnen komen, bieden we aan de grens tussen Egypte en Gaza EHBO-kits, drinkwater en kant-en-klaar voedsel aan. Deze middelen worden door partners via hulpvrachtwagens Gaza binnengebracht, onder meer bij de Rafah-grensovergang. Inmiddels hebben vijf vrachtwagens vol noodhulp en nog eens duizend EHBO-kits de inwoners van Gaza bereikt. Onze humanitaire teams zetten alles op alles om extra goederen binnen te brengen.

Naast vijf vrachtwagens vol noodhulp hebben ook 1.000 kits met medische materialen, waaronder antibiotica, pijnstillers en verbanden, de inwoners van Gaza bereikt. – ©Omar Jihad

Ook ondersteunen we partners in Gaza, waaronder de Palestijnse hulporganisatie Taawon, in het bereiken van de getroffen bevolking. Zo hebben we in Deir Al Balah, een stad in het midden van de Gazastrook, al 6.000 warme maaltijden kunnen uitdelen. Samen met onze partners monitoren we de veiligheidssituatie en mogelijkheden nauwgezet, zodat we onze hulpverlening snel kunnen uitbreiden.

Met steun van Plan International kan de Palestijnse hulporganisatie Taawon warme maaltijden bereiden en uitdelen in Gaza. – ©Taawon Welfare Association

Noodhulp in buurlanden

Het conflict dreigt ook over te slaan naar buurlanden. In Libanon, Jordanië en Egypte breiden we onze noodhulp uit aan mensen die de grens over vluchten. Gezinnen die de grensregio’s al hebben verlaten, zoals Libanezen die vanuit Zuid-Libanon naar opvangplekken richting het noorden vluchten, ondersteunen we met eten, water en hygiënekits. Ook bieden we Palestijnse vluchtelingen psychosociale hulp in het vluchtelingenkamp Jerash in Jordanië. Bovendien trainen we hulpverleners in het bestrijden van de specifieke risico’s voor meisjes en jonge vrouwen op de vlucht, waaronder seksuele uitbuiting en mensenhandel.

Medewerkers van Plan International spreken met een gevluchte vrouw in het zuiden van Libanon. – ©Plan International

Oproep tot staakt-het-vuren

Plan International blijft pleiten voor een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, het handhaven van internationaal oorlogsrecht, veilige toegang voor hulpverleners, de vrijlating van gijzelaars en uitbreiding van humanitaire hulp. Bovendien roepen we regeringsleiders op tot het stopzetten van wapenexport aan de strijdende partijen en pleiten we voor onafhankelijk onderzoek naar seksueel geweld in dit conflict. We hebben geen tijd te verliezen. De levens en rechten van burgers, kinderen in het bijzonder, moeten beschermd worden.

Draag bij aan noodhulp voor Gaza

Jouw steun is hard nodig

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.