Nomaden in Kenia zien hun vee sterven

  • 2 juni 2017

Door de extreme droogte en daaropvolgende overstromingen dreigt in Kenia hongersnood voor 2,7 miljoen mensen. Marsabit, een streek in het noorden, is zwaar getroffen. De nomadische bevolking worstelt om te overleven.

droogte in kenia

Na drie jaar van weinig regen waren de graasgronden in grote delen van Kenia uitgedroogd. Toen de regen eindelijk kwam, gebeurde dat in zulke hoeveelheden dat er grote overstromingen ontstonden. Dat is desastreus voor de nomadische bevolking die van plek naar plek trekt op zoek naar vruchtbare grasgronden voor het vee.

droogte in kenia

Kuddes geminimaliseerd

De dieren vormen de belangrijkste inkomstenbron voor deze mensen. Nu moeten ze toekijken hoe het vee sterft. Van sommige kuddes is nog maar 20 procent over. Agaya (8), volgt in het voetspoor van zijn vader. Hij verliest zijn kleine schapen niet uit het oog terwijl ze grazen. Af en toe pakt hij er een op en drukt het dier stevig tegen zich aan. Is dat zijn favoriete schaap? Nee, zijn lievelingsschaap kwam de afgelopen nacht om bij een overstroming. “Dit schaap troost me, daarom knuffel ik het.”

Enige inkomstenbron

De familie van Agaya verloor in een nacht vijftig schapen door de hevige regenval. Door de droogte in het afgelopen jaar waren ze al driehonderd dieren kwijtgeraakt. Agaya is bedroefd. “Ik zie hoe ongelukkig mijn vader is, dit is onze enige bron van inkomsten.”

Bezaaid met karkassen

De nomaden in het gebied begraven of verbranden de dode dieren niet meer, daardoor is de grond bezaaid met karkassen. Wako Isakho (39), vader van vier jonge kinderen: “We konden het niet meer opbrengen om de schapen te verbranden. De pijn die we voelen over het verlies van onze dieren weegt zwaarder dan de gezondheidsrisico’s die we lopen door de karkassen niet te verbranden.”

droogte in kenia

Vee als betalingsmiddel

Het vee is kostbaar bezit voor de nomaden. Het wordt gebruikt als bruidsschat en als betalingsmiddel voor basisbehoeften. “Mijn ouders verkopen geiten om mijn schoolgeld, te betalen. En als ik ondergoed of maandverband nodig heb doen ze dat ook”, vertelt de 14-jarige Mercy. Haar familie raakte een groot aantal geiten kwijt door de droogte. “Nu hebben we niet eens genoeg geld om elke dag eten te kopen. Ik kan mijn ouders ook niet meer om spullen vragen. Hun eerste prioriteit is schoolgeld voor mij en mijn broers en zussen.”

Mercy wil dokter worden

Veel kinderen in dit gebied gaan niet naar school. Mercy heeft het geluk dat haar ouders belang hechten aan scholing. Zelf wil ze graag dokter worden. “Er zijn hier weinig dokters. We moeten vaak ver reizen om medische hulp te krijgen.” Mercy is vastbesloten om hier iets aan te doen: “Ik droom ervan om een kliniek te openen.”

Plan helpt

Plan biedt in Kenia voedselhulp en humanitaire steun aan kinderen en families die door de droogte zijn getroffen. Ook werkt Plan samen met lokale gezondheidsdiensten om ondervoede kinderen onder de vijf jaar medische hulp te bieden. Om de ergste nood in Marsabit te ledigen, steunt Plan gezinnen met voedselbonnen waarmee ze drie maanden vooruit kunnen. Ook zijn er waterzuiveringskits uitgedeeld, om te voorkomen dat door het drinken van vervuild water epidemieën uitbreken.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.