Moïse Trustfull bezoekt Plan-projecten in Colombia

  • 30 december 2019

In november vertrok onze kersverse ambassadeur Moïse Trustfull naar Colombia. Hier zag ze met eigen ogen welke impact het werk van Plan International heeft op meisjes en jonge vrouwen.

“Ik was direct enthousiast toen Plan voorstelde om projecten te bezoeken. Het is goed om dit als ambassadeur mee te maken, want met die ervaring kan ik duidelijk aan mensen uitleggen waarom het werk dat Plan doet zo goed is. Heel nieuwsgierig vertrok ik naar Colombia, waar we in vier dagen tijd vier projecten zouden gaan bezoeken in verschillende delen van het land. Een druk schema dus met lange dagen, maar ik keek er erg naar uit!”

Het was een onvergetelijk bezoek

Voetballen voor gelijkheid

“De projecten die we hebben bezocht maakten stuk voor stuk veel indruk op me. Colombia is een land met veel geweld en gewapende conflicten. Door die geschiedenis zijn de mannen vaak dominant en hebben vrouwen niet zoveel te zeggen. Daar probeert Plan samen met de Colombiaanse jongeren verandering in te brengen. Meiden én jongens strijden voor gelijke rechten voor meisjes en voor minder ongelijkheid. Ze gebruiken voetbal om jongeren na te laten denken over genderongelijkheid, discriminatie, geweld en het empoweren van meisjes en vrouwen. Uiteraard heb ik een potje mee gevoetbald. Geweldig om te zien hoe jongens en meiden samenspelen en wat je met sport kunt bereiken. Zowel de meisjes als de jongens beseffen dat ze gelijkwaardig zijn en dezelfde rechten hebben.”

Ambassadeur Moist Trustfull voetbal projectbezoek

Ambitieus

“Wat ik ook niet snel zal vergeten is ons bezoek aan het Plan-project Youth Building a Future, waarbij jonge meiden uit arme gezinnen in de leer zijn gegaan bij de succesvolle Colombiaanse modeontwerpster Johanna Ortiz. Ik heb zelf een kledingwebshop en een winkel, dus het was al te gek om daar rond te lopen tussen al die mooie garen en stoffen. Maar helemaal leuk om die meiden te spreken. Ze zijn zo ambitieus en hebben er alles voor over om hun dromen uit te laten komen.”

Je gunt zulke jongeren de kans om te studeren

Nederland vs. Colombia

“Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen Colombia en Nederland. In ons land krijgen vrijwel alle jongeren de kans om naar school te gaan. In Colombia is dat niet erg vanzelfsprekend. In Nederland kun je geld lenen om verder te studeren. In Colombia moet je daar rijk voor zijn. Of je moet hulp krijgen van organisaties zoals Plan International. Ik sprak in Colombia superslimme en ambitieuze jongeren, die zonder deze projecten nooit de kans hadden gekregen om te studeren. En je gunt het zulke jongeren juist zo!”

Ze hebben er alles voor over om hun dromen uit te laten komen

Giechelen om jongens

“Het was leuk om te zien dat er ook overeenkomsten zijn tussen jongeren in Colombia en Nederland. Want de meiden vertelden niet alleen ontzettend indrukwekkende verhalen over hun thuissituaties, ze moesten ook gewoon ontzettend giechelen als ik vertelde dat ik een vriendje heb. Dat is overal ter wereld denk ik wel hetzelfde. Waarschijnlijk hebben zij ook gewoon een oogje op een jongen uit hun klas.”

Moïse vertelde in de uitzending van 5 Uur Live op maandag 9 december over haar reis naar Colombia en het werk van Plan.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.