Miljoenen mensen ontvluchten Venezuela

  • 23 augustus 2018

Miljoenen Venezolanen zijn hun land ontvlucht vanwege de heftige economische crisis en de daardoor ontstane ernstige voedseltekorten. Velen vluchten naar Colombia, Peru, Brazilië en Ecuador. De gevluchte kinderen gaan niet meer naar school en worden soms totaal aan hun lot overgelaten. Ze hebben voedsel en onderdak nodig en met name meisjes lopen het risico om slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting.

Venezuela economic crisis

Kampen net over de grens

De vluchtelingen zitten in de buurlanden in kampen net over de grens, in afwachting van een verblijfsvergunning. Steeds meer landen scherpen hun visumbeleid aan, wat het nog lastiger maakt voor gevluchte Venezolanen om een verblijfsvergunning te krijgen; iets dat ze nodig hebben om te kunnen integreren en werk te vinden. Onder de vluchtelingen bevinden zich steeds meer kinderen en jongvolwassenen die zonder hun ouders op de vlucht zijn. Zij zijn vaak onderweg naar familieleden die al eerder gevlucht zijn. Volgens een schatting van het World Food Programme (WFP) lijden acht van de tien kinderen die de grens oversteken aan chronische ondervoeding. Ook is er een toename in het aantal zwangere vrouwen en ouderen.

Dit doet Plan International

Plan International voorziet vluchtelingen bij de grenzen in hun eerste levensbehoeften en geeft voorlichting over de rechten van de migranten in de gastlanden en de kansen op volledige integratie. Per land wordt bekeken welke hulp daar het hardst nodig is.

Hulp in Brazilië

In Brazilië worden safe spaces opgezet voor de bescherming van kinderen en Spaanstalige informatie verstrekt over de diensten waar vluchtelingen recht op hebben. Ook wordt er extra aandacht besteed aan de gevaren en het voorkomen van seksueel misbruik, seksuele uitbuiting, dwangarbeid en vreemdelingenangst.

Plan International staff at migration centre

Hulp in Colombia

In Colombia biedt Plan samen met Terre des Hommes ondersteuning aan de gevluchte mensen in het Scalabrini Migration Center. Gezinnen krijgen hygiënepakketten en meisjes en vrouwen mentruatiepakketten. Ook worden er trainingen gegeven over gender based violence en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Hulp in Ecuador

In Ecuador deelt Plan International samen met verschillende partners voedselpakketten uit, verbetert hygiënische voorzieningen en biedt onderdak. De focus ligt hierbij op de extra kwetsbaren, zoals kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een handicap.

Hulp in Peru

In Peru focust Plan zich op het beschermen van kinderen in Lima en Tumbes; grenssteden met veel Venezolaanse vluchtelingen. Dit gebeurt in samenwerking met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Geef Plan International de mogelijkheid hulp te bieden

Jouw bijdrage redt levens!

Doneer aan het noodfonds

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.