Meer dan een miljoen mensen geholpen met Giro555 actie voor Nepal

  • 23 april 2018

Het is deze week drie jaar geleden dat een verwoestende aardbeving Nepal trof. Hierbij kwamen bijna 9.000 mensen om het leven en werden ruim 600.000 huizen verwoest. Nederland bracht met Giro555 meer dan € 25 miljoen bijeen om de slachtoffers te helpen. Plan heeft hier ruim € 1,8 miljoen van besteed. Vandaag publiceert Giro555 de eindrapportage. Als lid van Giro555 heeft Plan noodhulp geboden op het gebied van onderdak, water en sanitatie (WASH) en bescherming van kinderen (met name meisjes) en vrouwen uit afgelegen en moeilijk bereikbare bergdorpen.

Plan werkt al sinds 1978 in Nepal en heeft naast het hoofdkantoor in Kathmandu zes veldkantoren in zes districten, waaronder in Dolakha en Sindupalchowk. Deze twee districten werden zwaar getroffen door de aardbeving. Plan bood hier hulp aan de meest kwetsbare en achtergestelde groepen slachtoffers, zoals meisjes, Nepalezen uit de lagere kasten (waaronder Dalits en Janjatis), huishoudens met alleen een vrouw aan het hoofd en huishoudens met weeskinderen. In nauwe samenwerking met lokale overheden identificeerde Plan meisjes en vrouwen die het grootste risico liepen op uitbuiting, geweld en mishandeling, zodat hen bescherming kon worden geboden.

Onderdak

Het district Dolakha bevond zich in het epicentrum van de tweede aardbeving van 12 mei 2015 waarbij 50.284 huizen (87 procent) volledig werden verwoest. In het district Sindhupalchowk werden 885 huizen (94 procent) volledig verwoest. Plan Nepal deelde dekens, dekzeilen, lakens, touwen en gereedschap uit om noodonderdak mee te creëren. In totaal ontvingen 16.755 huishoudens uit de 31 dorpen in Dolakha en Sindhupalchowk onderdak, met een totaal bereik van 71.546 Nepalezen (22.086 vrouwen, 19.516 mannen, 14.747 meisjes en 15.197 jongens).

Water en sanitaire voorzieningen

Vrijwel alle latrines (eenvoudige wc’s) in de getroffen gebieden waren door de aardbeving verwoest. Hierdoor waren mensen genoodzaakt hun behoeften in het openbaar te doen, wat de kans op ziekten vergrootte. Ook waren bijna alle watersystemen beschadigd; de meeste getroffen huishoudens hadden geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Plan heeft 139 watervoorzieningen gerepareerd of gebouwd, waardoor 11.485 huishoudens weer toegang hadden tot schoon water. Ook zijn er 461 persoonlijke hygiëne-kits met onder andere maandverband, zeep en wasmiddel uitgedeeld. 124.746 Nepalezen kregen voorlichting over hygiëne om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Drie scholen in Dolakha kregen leidingen, cement en koppelingen voor een goede watervoorziening. 139 speciaal opgezette ‘water en sanitatie commissies’ in de dorpen waren verantwoordelijk voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Bescherming

In Dolakha en Sindhupalchowk zijn 16 kindvriendelijke ruimten opgezet die zijn voorzien van speelgoed en lesmateriaal. Hier kregen getroffen kinderen psychosociale steun in een veilige en beschermde omgeving. Voor meisjes en jongens van 3 tot 17 jaar zijn activiteiten georganiseerd die zich richtten op creativiteit, fantasie, communicatie en lichaam. Ook gingen 28 mobiele teams naar afgelegen gebieden om kindvriendelijke ruimtes in te richten. Er zijn daarnaast 180 gemeenschapscentra opgezet om de bescherming van kinderen te bevorderen. Kinder – en mensenhandel werd tegengegaan door het openen van 16 helpdesks en 5 controleposten. Ten slotte hebben 195 jongeren met hulp van Plan een beroepsopleiding gevolgd. De activiteiten hebben bijgedragen aan de bescherming van kwetsbare kinderen (vooral meisjes en jonge vrouwen) die het slachtoffer dreigden te worden van uitbuiting, geweld en mishandeling. Na afronding van de noodhulpwerkzaamheden zijn de centra overgedragen aan de Village Child Protection Committees in de dorpen, zodat de kinderen er gebruik van kunnen blijven maken.

In totaal zijn er meer dan 1,1 miljoen Nepalezen geholpen met het geld dat door Giro555 werd ingezameld.

Bekijk ook de Eindrapportage Giro555-actie ‘Nederland helpt Nepal’.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.