Leger neemt macht over in Sudan, gevolgen voor projecten Plan International

  • 27 oktober 2021

Op maandag 25 oktober heeft het leger de macht overgenomen in Sudan. Wat de gevolgen zijn voor de projecten van Plan International in het land is op dit moment nog niet duidelijk.

Twee jaar na de afzetting van president Omar al-Bashir is er opnieuw een machtsovername in Sudan. Het land zat nog middenin een transitieperiode, op weg naar democratische verkiezingen in 2023. Bij de staatsgreep zijn volgens de BBC tien mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. Het leger zegt dat de ingreep nodig is om een burgeroorlog te voorkomen, maar de actie wordt wereldwijd veroordeeld.

Veel communicatielijnen liggen plat, waardoor het moeilijk is om een beeld te krijgen van de situatie in onze projectgebieden en de gemeenschappen waar sponsorkinderen wonen. Wegen zijn afgesloten en het vliegverkeer is tot eind deze maand stilgelegd. Ook zijn de meeste winkels en banken dicht. Daarnaast zorgen protesten tegen de militaire overname voor meer onrust.

Deze situatie heeft invloed op ons werk in Sudan, waar we meerdere (noodhulp)projecten uitvoeren. We proberen zo snel mogelijk in kaart te brengen wat de gevolgen zijn in onze projectgebieden. Onze medewerkers moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren. Zij zullen zodra de situatie het toelaat weer aan de slag gaan.

Update 8 november 2021

We hebben het meest urgente werk weer opgepakt, om mensen in nood te blijven ondersteunen. Dat wordt bemoeilijkt omdat er een tekort is aan brandstof, de banken gesloten zijn en internet zeer beperkt beschikbaar is. Alle andere projecten in Sudan staan op pauze. Wanneer we deze weer kunnen oppakken is nog niet bekend, omdat de situatie nog dagelijks verandert. We evalueren constant wat we kunnen doen en hoe we kunnen inspelen op de veranderende omstandigheden.

Als er nieuwe informatie is over de situatie in Sudan dan vullen we dit artikel aan.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.