De dag die niet nodig zou moeten zijn: Internationale Dag van de Rechten van het Kind

  • 19 november 2021

Bijna alle landen ter wereld hebben Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind getekend. Toch worden kinderrechten wereldwijd massaal geschonden. Miljoenen kinderen krijgen geen onderwijs, worden ongelijk behandeld, hebben geen schoon drinkwater of leven in onveilige situaties. Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van Kind. Om aandacht te vragen voor al die kinderen die niet krijgen waar ze recht op hebben.

Het thema van de Internationale Dag van de rechten van het Kind 2021 is: ‘Een betere toekomst voor ieder kind’. Het is belangrijker dan ooit om naar kinderen en jongeren te luisteren. Maar in een wereld die wordt geteisterd door klimaatverandering en een verwoestende pandemie, staan de rechten van kinderen, en in het bijzonder meisjes, onder druk. De vooruitgang die de afgelopen is geboekt dreigt verloren te gaan.

Onderwijs is de basis

Plan International strijdt elke dag voor de rechten van kinderen. Een belangrijk deel van ons werk is om overheden, op elk niveau, te bewegen om zich te houden aan het kinderrechtenverdrag. Bijvoorbeeld door meer scholen te bouwen en ongelijkheid uit te bannen met betere wetgeving. Onderwijs is een kinderrecht op zich, maar helpt ook om andere kinderrechten te beschermen. Als kinderen naar school gaan, is de kans kleiner dat ze worden uitgebuit, uitgehuwelijkt of in andere onveilige situaties terecht komen.

Plan International vraagt dit najaar extra aandacht voor onderwijs, in het bijzonder voor meisjes. Zij willen niet dat hen thuis de les wordt gelezen, ze willen zelf leren lezen. Bekijk de video hieronder.

Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind werd op 20 november 1989 aangenomen door de Verenigde Naties en is inmiddels door bijna alle landen ter wereld ondertekend. In dit verdrag staat onder andere dat kinderen recht hebben op onderwijs, recht op een veilige en gezonde leefomgeving, recht op schoon drinkwater, recht op goede gezondheidszorg, recht op een eigen geloof en mening, recht om te spelen en recht op bescherming tegen oorlog, geweld en mishandeling.

Stop de schending van kinderrechten

Help meisjes wereldwijd naar school

Word donateur
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.