Dreigende hongersnood in Oost-Afrika

  • 23 februari 2017

De akkers zijn gortdroog, de watervoorzieningen zijn uitgeput. Oost-Afrika lijdt onder extreme droogte. Meer dan 20 miljoen mensen hebben direct voedselhulp nodig. Miljoenen kinderen zijn ondervoed.

Plan biedt noodhulp en helpt families in Oost-Afrika met onder meer voedselhulp, medische zorg en droogtebestendig zaaigoed.

Extreme droogte

ondervoeding oost afrika

De extreme droogte heeft Oost-Afrika al tijdenlang in zijn greep. Door het natuurverschijnsel El Niño, in combinatie met klimaatverandering blijven de regens langer uit. Hierdoor mislukken oogsten en sterft het vee door honger en uitdroging.

De droogte is niet de enige oorzaak van de voedselcrisis. Oost-Afrika kampt met een economische crisis – mais en graan kosten twee keer zoveel als normaal. In Zuid-Sudan bemoeilijkt de burgeroorlog de toegang tot drinkwater en voedsel.

Hongersnood

Met de term ‘hongersnood’ wordt zuinig omgesprongen. Het is voor het eerst in zes jaar dat de VN nu officieel de hongersnood uitroept in Zuid-Sudan. Dit betekent dat er mensen sterven terwijl u deze zin leest. Maar ook in Kenia, Ethiopië, Uganda en Somalië is een stille ramp gaande.

Vluchtelingenstroom

Noodgedwongen vluchten families naar buurlanden voor voedsel en water. Maar de hele regio kampt met hetzelfde probleem. Nu al trekken bijna vier miljoen vluchtelingen – al dan niet met hun vee – rond in de regio, op zoek naar eten en drinken. Grote groepen mensen komen samen op plekken waar nog wél water en voedsel te vinden is.

Meisjes zijn kwetsbaar

In deze levensbedreigende situatie geldt helaas het recht van de sterkste. Vrouwen, kinderen en vooral meisjes zijn extra kwetsbaar. Jonge meisjes worden uitgehuwelijkt in ruil voor vee. Op plekken waar duizenden vluchtelingen samenkomen zijn meisjes en vrouwen vaak het slachtoffer van seksueel geweld.

Als u wilt helpen kunt u een donatie doen. Voor 40 euro kan Plan een noodhulppakket aan een familie geven. Maar ook kleinere bedragen zijn welkom.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.