Dit deed Plan na de aardbeving in Nepal

  • 7 augustus 2017

In 2015 werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving. Miljoenen mensen zijn getroffen door de ramp, bijna 9000 mensen overleefden het niet en zo’n 22.000 mensen raakten gewond. Nederland kwam in actie voor de slachtoffers en er werd voor Giro555 ruim 25 miljoen euro opgehaald! Plan Nederland kreeg hiervan 1.8 miljoen euro. Ruim twee jaar na de aardbeving kijken we terug wat Plan heeft gedaan op het gebied van noodhulp en wederopbouw.

Plan heeft sinds 2015 in de zwaar getroffen districten Dolakha en Sindhupalchowk hulp geboden op het gebied van onderdak, water en sanitatie (WASH) en bescherming van kinderen. Plan beschikt over getrainde hulpteams (Go-teams) die bij een grote humanitaire ramp binnen 24 uur kunnen worden ingezet. Meteen na de aardbevingen zette Plan deze teams in om in kaart te brengen welke levensreddende humanitaire hulp de getroffen gemeenschappen direct nodig hadden.

Dit deed Plan na de aardbeving in Nepal

Onderdak

Plan bood levensreddend opvang voor huishoudens in Dolakha (waar 50.284 huizen [87%] volledig waren verwoest) en in Sindhupalchowk (waar 885 huizen [94%] volledig waren verwoest). Plan deelde dekens, dekzeilen, lakens, touwen en gereedschap om noodonderdak mee te creëren uit aan de overlevenden. In totaal ontvingen 16.755 huishoudens onderdak, dat zijn 71.546 personen.

Water, sanitatie en hygiëne (WASH)

Vrijwel alle latrines (eenvoudige toiletten) en watersystemen in de getroffen gemeenschappen van Dolakha en Sindhupalchowk waren beschadigd. Mensen moesten in het openbaar hun behoeften doen, wat de kans vergrootte op de verspreiding van ziekten.

Dit deed Plan na de aardbeving in Nepal

Ook hadden de meeste huishoudens geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Plan bouwde 139 watervoorzieningen waarvan 51.064 Nepalezen gebruik kunnen maken. Plan heeft 28 toiletreparatiedagen georganiseerd waarmee 478 personen een klein inkomen konden verdienen. Er zijn in totaal 2.449 toiletten gebouwd voor de meest achtergestelde en kwetsbare families. Meer dan 4.000 personen woonden een informatiesessie over betere hygiëne bij.

Bescherming

Plan heeft zich ingezet voor kwetsbare kinderen die door de aardbeving slachtoffer dreigden te worden van uitbuiting, geweld en mishandeling. Want als mensen die toch al arm zijn door een ramp ook hun allerlaatste bezit kwijtraken, kunnen wanhoop en chaos er gemakkelijk toe leiden dat uitbuiting normaal wordt. Plan bood bescherming en psychosociale hulp en richtte 16 kindvriendelijke ruimtes in waar meisjes en jongens van 3 tot 17 jaar activiteiten (gericht op creativiteit, fantasie, communicatie en lichaam) kunnen volgen. Daarnaast zijn er 28 mobiele teams opgezet die naar kinderen in afgelegen gebieden gaan. In totaal maakten 17.338 kinderen gebruik van de kindvriendelijke ruimtes. Plan richtte 16 helpdesks in voor de bescherming van kwetsbare kinderen (bijvoorbeeld het tegengaan van kinderhandel). Bij de controlepost bestrijding kinderhandel werden 514 kinderen onderschept en herenigd met hun ouders.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.