Cycloon Amphan treft India en Bangladesh: meer dan honderd doden en duizenden huizen verwoest

  • 25 mei 2020

Woensdag 20 mei kwam cycloon Amphan aan land in Bangladesh, vlakbij de grens met India. De cycloon raasde met hevige windstoten verder over India en bracht beide landen grote schade toe. Volgens internationale media heeft de cycloon aan meer dan honderd mensen het leven gekost en duizenden huizen verwoest. Miljoenen mensen werden geëvacueerd. Er is een groot tekort aan drinkwater en voedsel. De vrees is dat de evacuaties bijdragen aan verdere verspreiding van het coronavirus, dat in beide landen al veel levens heeft geëist. Plan International brengt in kaart wat er nodig is en begint met het uitdelen van voedsel, materiaal voor onderdak en hygiëne kits.

In Bangladesh werden 2,4 miljoen mensen in veiligheid gebracht in 1500 opvangplaatsen, in India werden ruin 500.000 mensen geëvacueerd. De precieze schade is nog onbekend, maar duizenden huizen zijn verwoest, bruggen en elektriciteitsmasten zijn zwaar beschadigd.

Cycloon Amphan

Plan International staat klaar om te helpen

Plan International is in zowel India als Bangladesh al jaren actief en staat klaar om op deze ramp te reageren. In voorbereiding op wat er komen ging is water en voedsel ingeslagen om de getroffen families te ondersteunen. In India zal Plan in twee getroffen districten beginnen met het ondersteunen van 5000 families door het uitdelen van voedselpakketten, hygiëne kits en materialen voor onderdak. In Bangladesh zal Plan pakketten uitdelen met daarin onder andere maandverband en zeep, gemeenschapswerkers trainen om hulp te kunnen bieden aan meisjes en vrouwen in verwachting, en voorlichtingsmateriaal uitdelen over gender gerelateerd geweld. Tijdens en na rampen neemt het risico hier op toe, door de chaos en armoede die vaak ontstaat. Er zullen noodhulpteams naar de getroffen gebieden reizen om verdere noden te inventariseren zodat zo goed mogelijk hulp kan worden geboden de komende tijd.

Lees hier meer over Plan's aanpak bij rampen

Samen helpen we mensen in nood

Help jij ook mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.