Crisis in Venezuela: zorgen over de veiligheid van meisjes

  • 30 januari 2019

Meer dan drie miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht vanwege de heftige economische en politieke crisis. Mede door de ontstane armoede en ernstige voedseltekorten in het land vluchten inwoners naar Colombia, Peru, Brazilië en Ecuador. Plan International maakt zich veel zorgen om de impact die deze crisis heeft op de kinderen en met name de meisjes in het land. Zij lopen door de crisis een groter risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld en seksuele uitbuiting.

De politieke en economische crisis in Venezuela loopt al sinds 2014, maar is de afgelopen tijd verergert. Dat heeft er toe geleid dat ruim drie miljoen Venezolanen geen andere uitweg meer zagen en hun land ontvluchtten. Volgens de Verenigde Naties zal dit aantal eind 2019 gestegen zijn naar vijf miljoen, als er niets verandert in het land.

Vluchtelingen crisis Venezuela

Vluchtelingenkampen

De Venezolanen die vluchten, komen in buurlanden net over de grens in kampen terecht. Ze moeten daar wachten op een verblijfsvergunning, maar daar gaat enorm veel tijd overheen. Tot die tijd kunnen de gevluchte Venezolanen niet integreren of werken en zitten ze dus vast in de vluchtelingenkampen. Veel kinderen en jongeren in deze kampen zijn alleen; vaak zijn ze onderweg naar familieleden die al eerder gevlucht zijn. Deze kinderen gaan niet meer naar school en worden soms compleet aan hun lot overgelaten. Ze hebben dringend voedsel, onderdak en bescherming nodig.

Meisjes in crisissituaties

Plan International geeft in noodsituaties altijd de hoogste prioriteit aan het helpen van kinderen, met speciale aandacht voor meisjes. Want vooral meisjes en jonge vrouwen zijn in crisissituaties extra kwetsbaar en worden nog te vaak vergeten. Tijdens een crisissituatie zoals in Venezuela, lopen meisjes een groter risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld en seksuele uitbuiting. “Het beschermen en verdedigen van de rechten van gevluchte meisjes en jonge vrouwen heeft daarom onze prioriteit”, zegt Debora Cobar, regiodirecteur van Plan International Latijns-Amerika en de Caraïben.

Meisje uit Venezuela bij de grens

Dit doet Plan

Plan International heeft een noodhulpplan opgesteld dat zich richt op 175.000 migranten en leden van de bevolking in Colombia, Peru, Brazilië en Ecuador. Per land wordt bekeken welke hulp daar het hardst nodig is. Plan International biedt onder andere op de volgende manieren noodhulp tijdens de migratiecrisis in Venezuela:

  • De vluchtelingen bij de grenzen voorzien van eerste levensbehoeften. Zo worden er voedsel- en hygiënepakketten uitgedeeld en ontvangen meisjes en vrouwen menstruatiepakketten. Ook verbetert Plan International de hygiënische voorzieningen en wordt er onderdak geboden.
  • Kinderen, jongeren en hun families – met name meisjes en jonge vrouwen – beschermen tegen geweld, misbruik en seksuele uitbuiting. Er worden safe spaces opgezet en er wordt extra aandacht besteed aan de gevaren en het voorkomen van seksueel misbruik, seksuele uitbuiting en kinderarbeid. Ook worden er trainingen gegeven over gender based violence en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Daarnaast wordt er informatie verstrekt over de diensten waar vluchtelingen recht op hebben.
  • Leermogelijkheden toegankelijk maken voor kinderen en jongeren. Er wordt onder andere gezorgd voor schoolspullen en schooluniformen, omdat ouders dit vaak niet meer kunnen betalen.

Met een eenmalige donatie geef je Plan de mogelijkheid hulp te bieden waar dit het hardst nodig is

Jouw bijdrage redt levens!

Doneer aan het noodfonds
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.