B-READY: Kwetsbare gemeenschappen beter voorbereid op natuurrampen

  • 24 maart 2022

De laatste jaren zien we meer natuurrampen, vooral veroorzaakt door extreem weer. Cyclonen, tsunami’s of aardbevingen zijn niet te voorkomen, maar waarom wachten met hulp totdat de ramp plaatsvindt? Met B-READY steunt Plan International mensen in risicogebieden met een cash transfer wanneer een natuurramp nadert. Deze financiële toelage kunnen inwoners vrij besteden. Of dat nu aan evacuatie, het versterken van hun huis of bescherming van de oogst is.

Zo werkt B-READY

De kans dat je slachtoffer wordt van een natuurramp, verschilt per land. Sommige gebieden zijn extreem kwetsbaar voor overstromingen of aardbevingen, zoals eilanden of gebieden op een breuklijn. Door extremer weer keren natuurrampen op deze locaties ook vaker terug. De gemeenschappen herkennen hierdoor steeds meer de triggers voor nieuwe natuurrampen, zoals windstoten of een stijgend zeeniveau.

B-READY combineert die lokale kennis met satellietdata en ontwikkelt zo een systeem dat nieuwe natuurrampen kan voorspellen. Wanneer het systeem bepaalde triggers waarneemt, ontvangen bewoners van het risicogebied automatisch een geldbedrag. Nog voordat de ramp toeslaat, kunnen zij voedsel, medicijnen of water inslaan, zichzelf evacueren of hun vee beschermen.

Lees ook: De B-READY toolkit is in te zetten in verschillende landen en contexten
Cycloon Phanfone verwoestte in 2019 een deel van het Filipijnse eiland Samar. Door het waarschuwingssysteem zijn 929 huishoudens tijdig geëvacueerd. Van de cash transfer kochten de meeste mensen voedsel voor de eerste dagen.

B-READY in actie

Het Filipijnse kustdorpje Butig kampt met cyclonen. Jonas Babacaba zag al meerdere keren zijn huis en visserboot verwoest worden. Hij vertelt: “B-READY geeft ons de hoop dat er hulp komt voordat een cycloon toeslaat. Als we het geld willen gebruiken om netten, verf of iets anders voor de boot te kopen, kunnen we dat meteen doen. Ook kunnen we onze boten bestendiger maken tegen sterke golven.”

Zo B-READY helpt inwoners van risicogebieden:

  • De bevolking kan schade door natuurrampen beperken of voorkomen. Dit vergroot de kansen op snel herstel en belangrijker nog: nul slachtoffers.
  • Bewoners van risicogebieden zijn vrij in hoe zij hun cash transfer besteden. Dit sterkt hun waardigheid en onafhankelijkheid.
  • Door cash transfers tijdig te verstrekken, kan de bevolking inkopen doen bij lokale winkels en markten. Zo blijft het geld in de gemeenschap.
  • Kinderen en vrouwen zijn extra kwetsbaar tijdens natuurrampen. Wanneer een ramp minder schade aanricht, lopen zij minder risico op (seksueel) geweld of uitbuiting.
  • Verschillende lokale overheden maakten door B-READY hun risicomanagement inclusiever. Hulpverlening wordt beter toegespitst op de behoeften van kinderen, vrouwen en andere kwetsbare groepen.

Meer weten over B-READY?

B-READY vergrootte al de veerkracht van gemeenschappen in de Filipijnen, Sudan en Indonesië. De aanpak is in te zetten in verschillende landen, contexten en gemeenschappen. Check de toolkit op www.b-ready.org en leer meer over de methodiek.

B-READY is een initiatief van de Dutch Relief Alliance. Dit is een samenwerking tussen meerdere Nederlandse hulporganisaties, waaronder Plan International. De Dutch Relief Alliance is opgericht door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.