Alliantie Down to Zero: Maak kinderbescherming speerpunt in toerismesector

  • 27 september 2020

Maak bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting een speerpunt zodra de reis- en toerismebranche weer aantrekt. Dat is de oproep van de Down to Zero-alliantie aan internationale organisaties, overheden en bedrijven. Hiervoor biedt de alliantie concrete aanbevelingen.

Voor de coronapandemie was de continue groei van de reis- en toerismesector een belangrijke bijdrage voor de (lokale) economie, zeker voor landen in Azië en Zuid-Amerika. Tegelijkertijd zorgde het voor de enorme uitdaging om kinderen te beschermen tegen (seksuele) uitbuiting door toeristen en online seksuele uitbuiting.

Problemen niet verdwenen

Met het tijdelijk sluiten van de grenzen en reisbeperkingen als gevolg van corona is het probleem echter niet verdwenen. Kinderen worden niet alleen seksueel uitgebuit door buitenlandse reizigers, ook lokale mannen en vrouwen buiten kinderen uit voor hun eigen gewin. Zij verzinnen telkens nieuwe manieren om ook in corona-tijd kwetsbare jongens en meisjes (online) te misbruiken. Seksuele uitbuiting van kinderen blijft dan ook in deze tijd een aanhoudend probleem, en door de wereldwijde focus op de andere uitdagingen rondom corona, neemt het (online) geweld tegen kinderen steeds meer toe.

Seksuele uitbuiting door (binnenlandse) reizigers is geen vorm van toerisme, het is een misdaad. Dit moet stoppen. Daarom bieden wij naast een helder overzicht van de belangrijkste risico’s en uitdagingen concrete aanbevelingen aan internationale organisaties, overheden en bedrijven om seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen.

Een greep uit de aanbevelingen

  • -Creëer een beschermde omgeving voor kinderen en ontwikkel in samenwerking met community’s en lokale organisaties alternatieven voor massatoerisme en zorg dat kinderen beschermd zijn in plaats van gebruikt te worden als ‘toeristische attractie’.
  • Zorg dat de private sector zich ook tijdens en na de coronacrisis aan eerder overeengekomen verplichtingen houd om kinderen te beschermen tegen mensenhandel en andere vormen van seksuele uitbuitingen, ongeacht de huidige wettelijke verplichtingen in een bepaald land.
  • Creëer of versterk meldpunten voor het melden van vermoedens van seksueel misbruik. Investeer in politiecapaciteit om zedendelicten en mensenhandel te onderzoeken.

Lees alle aanbevelingen in het pamflet

Down to Zero alliantie

Down to Zero bestaat uit: Plan International Nederland, Defence for Children, Free a Girl, Icco Cooperation en Terre des Hommes. De organisaties werken samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Zuid-Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees hier meer over de Down to Zero alliantie
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.