20.000 extra solarlampen voor Afrika

  • 16 januari 2017

Het Natural Light project, een samenwerking tussen de VELUX groep, Little Sun en Plan International, leverde vorig jaar 14.500 ‘Little Sun’ solarlampen aan kinderen en hun ouders in Zambia, Zimbabwe en Sierra Leone. Duizenden gezinnen hebben nu veilig, betrouwbaar en goedkoop licht. Wegens het grote succes worden er 20.000 extra lampen gedoneerd met een uitbreiding naar Malawi.
zonne-energie

Little Sun

1,6 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot elektriciteit. Ze gebruiken olielampen voor verlichting. Dat is niet alleen duur, maar ook schadelijk voor de gezondheid. De 14.500 gezinnen die de ‘Little Sun’ ontvingen, hoeven niet meer hun huiswerk te maken of te koken bij een walmende olielamp. Zij gebruiken de lamp op zonne-energie.

Ook een groep meisjes tussen de 10 en 18 jaar, die in een safe house wonen in de krottenwijk Mntendere in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, ontvingen de ‘Little Sun’ lampen:

De Little Sun-lampjes zijn bestand tegen hoge temperaturen en geven vijf uur lang licht, nadat ze ongeveer even lang in de zon zijn opgeladen. Door deze lampjes verbruiken gezinnen maar liefst 90 procent minder kerosine en hebben ze tien keer zoveel licht.

Natural Light Project

Het project heeft drie belangrijke doelen. Als eerste brengt het duurzame lichtbronnen naar regio’s waar geen elektriciteit is. Daarnaast is er een ondernemersmodel opgezet, waardoor lokale verkopers geld kunnen verdienen: dit is een groot succes met op dit moment vijftig verkopers in drie Afrikaanse landen die Natural Light solarlampen verkopen via hun eigen bedrijfje. De Natural Light solarlampen helpen tenslotte ook bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, doordat er minder giftige kerosinelampen gebruikt worden, die CO2-gassen uitstoten. In plaats daarvan wordt nu gebruik gemaakt van de duurzame energie van de zon.

Ontstaan project

zonne-energie

Dit project werd opgestart ter ere van het 75-jarig bestaan van de VELUX Groep. Het winnende ontwerp van een internationale ontwerpwedstrijd, een handlamp met zonnepaneel, werd geproduceerd en er werden 14.500 stuks gedoneerd aan Afrikaanse regio’s zonder elektriciteit: één voor elke medewerker van de VELUX Groep en haar zusterbedrijven.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan Nederland? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.