Vragen over schrijven met je sponsorkind

Terug naar algemene Veelgestelde vragen

Hou het eenvoudig. Schrijf over je familie, school of werk of je leven. Vertel iets over de verschillende seizoenen of feestdagen in Nederland. Heb je kinderen? Laat ze dan meeschrijven of een tekening maken. Vermijd mogelijke gevoelige onderwerpen, zoals godsdienst en politiek. Wees ook voorzichtig met foto’s. Molens, bloembollenvelden en Hollandse plaatjes zijn altijd goed, maar voor ons gewone ‘blote’ strand- of zwembadfoto’s kunnen in sommige landen als schokkend worden ervaren. Ook foto’s van je favoriete viervoeters kunnen voor misverstanden zorgen, omdat ze in sommige culturen als onrein worden beschouwd.

Dit duurt ongeveer vijf weken, ongeacht welke verstuurmethode je kiest. Als je de brief in het Nederlands schrijft duurt het iets langer, omdat de tekst dan eerst vertaald moet worden in het Engels.

Je kunt op twee manieren post versturen naar je sponsorkind.

  1. Via de website van Plan International. Je stuurt eenvoudig een bericht naar je sponsorkind door een kaart uit te kiezen of een eigen foto te uploaden. Vervolgens schrijf je er een persoonlijke tekst bij en verstuur je jouw online kaart direct naar het land van het sponsorkind. Daar vertalen de collega’s van het plaatselijke Plan International-kantoor de kaart en printen deze. De kaart met vertaling gaat naar de gemeenschap van het sponsorkind en wordt dan bezorgd.
  2. Met een papieren kaart, foto of brief. Wij scannen de brief en sturen deze digitaal naar de collega’s van het Plan International-kantoor in het land van je sponsorkind. Daar wordt de brief geprint. De brief met vertaling gaat naar de gemeenschap van het sponsorkind en wordt dan bezorgd.

Wanneer jouw sponsorkind een bericht terugschrijft, legt de brief dezelfde weg terug af. De vertaalde brief ontvang je dus ook na ongeveer vijf weken.

Houd er rekening mee dat door de coronasituatie het versturen en ontvangen van post langer duurt dan normaal en niet in alle landen mogelijk is.

Nee, dat is niet mogelijk. Vanwege veiligheidsoverwegingen kun je niet rechtstreeks een e-mail versturen naar je sponsorkind. We begrijpen dat er genoeg voordelen zijn te bedenken voor deze manier van communicatie, maar het maakt de kinderen ook erg kwetsbaar. Je kunt dus alleen via de website van Plan International een kaart sturen of een papieren brief per post. Wij sturen je bericht in beide gevallen door naar het Plan International-kantoor in het land van je sponsorkind.

Ook zonder correspondentie maakt jouw steun en betrokkenheid het verschil voor jouw sponsorkind. Het feit dat jij haar of hem steunt, motiveert het kind bijvoorbeeld om zich in te spannen voor school. Voor veel kinderen is het natuurlijk wel leuk én leerzaam om post te ontvangen uit een ver land.

Uiteraard is correspondentie niet verplicht. Je kiest zelf of je schrijft naar jouw sponsorkind.

Plan International kan rekenen op de vertalerskwaliteiten van een aantal vrijwilligers die brieven en berichten naar het Nederlands te vertalen. Wil je daar gebruik van maken? Laat het ons dan weten via 020 – 549 55 20. Dan krijg je alle post in het Nederlands toegestuurd. Het originele poststuk, vaak door het kind zelf geschreven, sluiten wij meestal bij.

Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien is het kind te jong of kan nog niet goed genoeg schrijven. Een familielid of vrijwilliger zal dan namens het kind schrijven.

In lage- en middeninkomenslanden zijn kinderen er vaak niet aan gewend om brieven te schrijven. Zeker in landen die van oudsher geen schrift kenden (zoals in veel Afrikaanse samenlevingen) is het neerschrijven van gedachten en ideeën niet ingebed in de cultuur. Bovendien zijn de beleefdheidsregels niet overal hetzelfde. Voor veel kinderen is het dus niet vanzelfsprekend om te reageren op de vragen die je stelt. De vrijwilligers in het dorp helpen de sponsorkinderen hier wel bij, maar ook zij zijn er vaak niet echt aan gewend. Stel dus niet teveel vragen in één brief, en als je geen antwoord krijgt, stel dezelfde vraag dan nog een keer in je volgende brief.

In lage- en middeninkomenslanden zijn kinderen er vaak niet aan gewend om brieven te schrijven. Zeker in landen die van oudsher geen schrift kenden (zoals in veel Afrikaanse samenlevingen) is het neerschrijven van gedachten en ideeën niet ingebed in de cultuur. Bovendien zijn de beleefdheidsregels niet overal hetzelfde. Onze vrijwilligers helpen de kinderen bij het schrijven van brieven; soms wordt het zelfs klassikaal gedaan. De leraar vraagt waarover de kinderen graag willen vertellen en samen schrijven ze een brief op het bord. Deze wordt dan door alle kinderen overgeschreven. Zo krijgt het schrijven van een brief ook een educatieve betekenis, maar het is natuurlijk ook onpersoonlijker.

Je brieven worden niet gecensureerd, maar om kinderen te beschermen, lezen wij wel alle brieven. Mochten wij daarin iets tegenkomen, waarvan wij vinden dat we het beter niet kunnen doorsturen naar het kind, dan nemen we altijd contact op met jou. Het kan bijvoorbeeld gaan om een iets te blote foto, een te gevoelig onderwerp (bijvoorbeeld over religie of politiek), of adresgegevens die worden uitgewisseld.

We helpen je graag om een kaart via de kaartenapplicatie te sturen naar je sponsorkind.
Ieder kind wordt blij van post. Je krijgt een persoonlijke band met je sponsorkind. Bovendien wordt het nog duidelijker welk verschil je maakt in het leven van je sponsorkind.
Je kunt ons telefonisch bereiken op 020 – 549 55 20, via Facebook, via het contactformulier of via e-mail info@planinternational.nl.

Misschien kunnen deze tips je ook verder helpen:

Meerdere sponsorkinderen:
Als je meerdere kinderen een kaart wilt sturen, moet de internet browser helemaal worden afgesloten. Je moet opnieuw in te loggen met het sponsornummer met het sponsornummer van een ander sponsorkind.

Gegevens database:
De database met gegevens van de sponsorkinderen wordt 1x per week ververst. Het kan zijn dat de gegevens nog niet in de database staan als je net een nieuw kind sponsort. Probeer het dan volgende week nog eens.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.