Angela werd twee jaar lang seksueel uitgebuit door haar zus

‘Vriendelijk en blij’, dat is hoe vrienden van Angela* (15) uit de Filipijnen haar beschrijven. Maar achter haar lach schuilt een hartverscheurend geheim. Angela, de jongste uit een gezin met zes kinderen, werd bijna twee jaar lang door haar zus gedwongen om seksuele handelingen voor de webcam uit te voeren. De mensen die hier online naar keken, betaalden hiervoor.

In het vissersdorpje waar Angela woonde was veel armoede. Haar vader was een visser die amper genoeg geld verdiende om zijn gezin te onderhouden, laat staan om zijn zes kinderen naar school te laten gaan. In 2016 verliet Angela daarom haar ouderlijk huis. Ze ging in de stad bij haar zus Grace* wonen, die beloofde om voor haar opleiding te betalen.

Meisje achter computer wordt seksueel uitgebuit

In het geheim

Angela wist niet dat Grace iets voor haar geheimhield. Meerdere keren per week chatte Grace online met vreemde mannen. Ze trok dan haar kleren uit voor de webcam, danste als dat van haar gevraagd werd en voerde allerlei seksuele handelingen uit. Allemaal in ruil voor geld.

Toen haar klanten een jonger iemand wilden, dwong Grace Angela om haar plaats in te nemen. Grace gaf haar instructies om zichzelf aan te raken en seksspeeltjes te gebruiken als daarom werd gevraagd.

Angela realiseerde zich toen nog niet dat wat ze aan het doen waren verkeerd was. Tot ze Grace op een dag met haar vriend hoorde praten. “Mijn zus wilde stoppen omdat ze dacht dat de politie achter haar aan zat,” herinnert Angela zich. “Op dat moment wist ik dat ze uiteindelijk gepakt zou worden.” In februari 2018, na bijna twee jaar misbruik, kwamen er politieagenten naar het huis van Grace. Angela werd uit de situatie gered, samen met haar oudere broer, neef en buurmeisje. Ook zij werden door Grace uitgebuit.

Lees ook: Carmela ontsnapte aan misbruik en strijdt nu tegen mensenhandel

Stijging van online seksuele uitbuiting

Angela is slechts één voorbeeld van de naar schatting 100.000 Filipijnse kinderen die jaarlijks worden verhandeld. Door de opkomst van online uitbuiting stijgt dit aantal met een zorgwekkende snelheid.

Een onderzoek door Plan International in 2016 toonde aan dat seksuele uitbuiting van kinderen steeds vaker online plaatsvindt. Met name in een land als de Filipijnen, die tot de actiefste social-mediagebruikers van de wereld behoren, zijn kinderen daardoor steeds kwetsbaarder voor uitbuiting en misbruik.

Meisjes leiden workshop tegen seksuele uitbuiting
Jongeren leiden zelf workshops op scholen en in gemeenschappen

Bescherming tegen kinderhandel

Plan International is via haar samenwerkingsproject tegen mensenhandel een partnerschap aangegaan met de overheid en dienstverleners. Het driejarige project biedt hulp bij de opvang en het herstel van verhandelde kinderen. Daarnaast worden er gespecialiseerde trainingen gegeven over seksuele uitbuiting, kinderarbeid en kinderhandel én wordt er geleerd hoe kinderen hier tegen beschermd kunnen worden. De trainingen worden gegeven aan leden van de gemeenschappen, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties.

Daarnaast leert Plan kinderen en jongeren hoe ze zichzelf tegen kinderhandel moeten beschermen en wat ze kunnen doen om andere kinderen hetzelfde te leren. Jongeren krijgen en nemen daarbij zelf de leiding: ze geven hun eigen workshops op scholen en in gemeenschappen.

Wil je weten hoe Plan meisjes als Angela helpt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veilige opvang

Veel gevallen van kinderhandel zijn helaas nog onbekend omdat ze niet gerapporteerd worden. Angela is nu gelukkig veilig. Ze bevindt zich in een door de overheid gefinancierd opvanghuis waar misbruikte en uitgebuite vrouwen en kinderen onder andere eten, onderdak, medische zorg en hulp bij hun rechtszaken krijgen.

Angela moest wel wennen. “Toen ik hiernaartoe werd gebracht, huilde ik en was ik bang. Ik snapte niet waarom ik hier moest blijven. Ik dacht dat ik zou moeten stoppen met school,” zei ze.

Meisjes volgen workshop tegen seksuele uitbuiting
Tijdens de trainingen leren jongeren onder andere hoe ze zichzelf tegen seksuele uitbuiting en kinderhandel kunnen beschermen

Een nieuwe start

Nu begrijpt Angela dat het opvanghuis haar herstel ondersteunt. “Ik vind het fijn dat mijn familie me vaker bezoekt. Ik heb me ingeschreven voor een horecatraining terwijl ik wacht tot de middelbare school begint,” zegt ze. “Ik hoop dat ik mijn opleiding kan afronden en op een dag stewardess kan worden.”

Angela is blij dat ze de kans heeft om een nieuwe start te maken. Ze hoopt dat andere kinderen die net als zij uitgebuit zijn, deze kans ook krijgen. “Ik hoop dat ook zij hun opleiding kunnen afmaken en banen kunnen vinden, zodat we niet ons leven lang slachtoffer blijven.”

Samen kunnen we meisjes als Angela helpen

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

*om privacy-redenen zijn namen veranderd

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.