Schenken met belastingvoordeel

Sponsor je al een kind of ben je dat van plan? Dan kun je eenvoudig profiteren van belastingvoordeel. Je kunt jouw donaties aan Plan International verhogen zonder dat het je geld kost. Maak je giften volledig aftrekbaar en zet ze om in een periodieke schenking. Dit scheelt vaak zoveel dat je voor hetzelfde bedrag niet één, maar twee kinderen kunt ondersteunen.

Als je schenkt aan goede doelen heb je recht op een aftrekpost, maar alleen als je jaarlijks meer schenkt dan één procent van je inkomen. Daardoor kunnen veel donateurs uiteindelijk toch niets aftrekken. Dat verandert als je je schenking laat vastleggen in een overeenkomst voor minimaal vijf jaar. Je giften zijn in dat geval volledig aftrekbaar, zonder minimum of maximum.

sponsor een meisje

Rekenvoorbeelden

  • Je sponsort een kind, voor het bedrag van € 342 per jaar. Met een schenkingsovereenkomst betaal je door het belastingvoordeel € 213,37 euro per jaar.
  • Je sponsort twee kinderen, voor het bedrag van € 684 per jaar. Met een schenkingsovereenkomst betaal je door het belastingvoordeel € 430,44 per jaar.
  • Je sponsort onze projecten, voor een bedrag van € 240 per jaar. Met een schenkingsovereenkomst betaal je door het belastingvoordeel € 151,03 per jaar.

In deze rekenvoorbeelden gaan wij uit van het belastingtarief van 37,07 procent, geldend in 2022. Het bedrag dat je kunt aftrekken van de belasting is afhankelijk van je inkomen en het bedrag dat je jaarlijks doneert. Uiteraard kun je ook een schenkingsovereenkomst aangaan als je onze projecten steunt.

Hoe regel je een periodieke schenking?

Wat vroeger alleen kon bij de notaris, kunnen we nu ook zelf regelen. Door een wetswijziging per 1 januari 2014 hoef je voor een periodieke schenking namelijk geen notariële akte meer te laten opmaken. Je hoeft alleen onderstaand formulier uit te printen, in te vullen en op te sturen naar:
Plan International
Antwoordnummer 7676
1000 SL AMSTERDAM

Schenkingsformulier voor het sponsoren van een kind Schenkingsformulier voor het sponsoren van projecten

Hoe trek ik mijn bijdrage af van de belasting?

Zodra je schenkingsovereenkomst door Plan International is ingevuld en geretourneerd, kun je je sponsorbijdrage aftrekken. Bij de aangifte inkomstenbelasting vul je jouw sponsorbijdrage in bij de aftrekposten van de periodieke giften. Het RSIN-nummer is 003414024. Ook kun je je teruggave via een voorlopige teruggaaf maandelijks ontvangen.

Wat je verder moet weten:

  • een schenkingsovereenkomst wordt bij voorkeur opgesteld voor een onbepaalde periode, maar voor minimaal vijf jaar, uiterlijk eindigend bij het overlijden
  • indien de betaling van de vermelde bijdrage eerder dan de minimaal verplichte vijf jaar wordt stopgezet, moet het belastingvoordeel met terugwerkende kracht worden terugbetaald aan de belastingdienst
  • als de overeenkomst afloopt, betekent dat niet dat ook jouw sponsoring automatisch stopt; je sponsoring stopt pas als je opzegt bij Plan International
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.