Rwanda: jonge moeders bouwen nieuw leven op

building skills for lifeHet is voor jongeren in Rwanda ontzettend moeilijk om een baan te vinden. Vooral jonge vrouwen hebben nauwelijks onderwijs gevolgd en het ontbreekt ze aan bepaalde vaardigheden. Door bestaande rollenpatronen mogen zij vaak hun school niet afmaken of de veel voorkomende tienerzwangerschappen gooien roet in het eten.

Plan startte het Building Skills for Life-programma om de oorzaken van de genderongelijkheid aan te pakken. De meiden die hier aan mee doen, blijven op school en leren vaardigheden waarmee ze hun ambities kunnen verwezenlijken. Met een opleiding hebben deze jonge vrouwen kans op een baan die hen uit de armoede kan halen.

Koken en knippen

Onlangs studeerden 41 jonge moeders uit de regio’s Bugesera en Gatsibo af als kok of kapper. Ze volgenden een vier maanden durende opleiding, aangevuld met life skill trainingen en cursussen over financiën en ondernemerschap. Bijna de helft van de meiden heeft al werk gevonden in een restaurant, hotel of kapsalon.

building skills for lifeTienermoeders

Al deze meiden hebben al moeten dealen met een ongewenste zwangerschap op jonge leeftijd, die hun toch al kwetsbare leven behoorlijk op zijn kop zette. “Als tienermoeders hadden we eigenlijk de hoop al opgegeven. We hadden niet gedacht dat iemand ons kon helpen, totdat Plan ons de optie gaf om een nieuw vak te leren”, vertelt Umurerwa, één van de afgestudeerden.

Positieve jongens

Maar ook mannen hebben een rol in dit Plan project. Met de Boys 4 Change clubs op middelbare scholen wordt het model van ‘positieve mannelijkheid’ ingezet. De jongens stellen vast hoe het op hun school gesteld is met de gendergelijkheid en nemen waar nodig maatregelen om dit te verbeteren. Ze creëren bijvoorbeeld eerlijke systemen voor jongens en meisjes als het gaat om het uitvoeren van taakjes op school, ze behandelen meisjes met respect en geven zo het goede voorbeeld. Ook stimuleren ze meisjes om mee te doen met de ‘jongens-spelletjes’.

Plan zorgt voor werk

Sinds de start van het Building Skills for Life-programma, hebben in totaal 164 tienermoeders beroepsonderwijs gevolgd met aanvullende training op het gebied van ondernemerschap en financiën.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.