Ongesteldheids-emoji is er!

  • 29 oktober 2019

Nadat Plan International twee jaar geleden begon met een campagne voor een ongesteldheids-emoji is het nu zo ver: de bloeddruppel die Plan International ontwierp is nu beschikbaar op je telefoon.

Wereldwijd worden maandelijks 2 miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Op elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Plan International wil menstruatie uit de taboesfeer halen en heeft daarom een ongesteldheids-emoji ontwikkeld. De taboes rondom menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd. Van hevige schaamtegevoelens tot het niet hebben van toegang tot maandverband en sanitaire voorzieningen.

De ongesteldheids-emoji, de bloeddruppel, die door Plan International ontworpen is, is beschikbaar.

 

De gevolgen van het taboe op menstruatie

“Een gebrek aan kennis en diepgeworteld bijgeloof en tradities rondom ongesteldheid beperken meisjes en vrouwen wereldwijd enorm in hun vrijheid en ontwikkeling”, zegt Mascha Singeling, water, sanitatie en hygiëne-expert bij Plan International. “Zo mag je in Nepal geen zuivel drinken of vlees eten als je ongesteld bent en worden in delen van het land meisjes en vrouwen zelfs elke maand een aantal dagen naar een afgelegen hut verbannen. In Bangladesh zouden meisjes of vrouwen die doorlekken tijdens hun menstruatie boze geesten aantrekken. In Malawi en Uganda geloven mensen dat als je ongesteld bent en door een tuin loopt, alle planten sterven. Maar wat misschien nog wel de gevaarlijkste mythe is, is dat ongesteldheid zou betekenen dat je klaar bent om te trouwen, met kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tot mogelijke gevolgen.”
Samen met het ontbreken van maandverband – en dus de kans op doorlekken – zorgt dit er voor dat meisjes tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school. Maar 12 procent van de meisjes en vrouwen in India heeft toegang tot maandverband of tampons. 28 procent van de Ugandese meisjes gaat niet naar school tijdens haar ongesteldheid.

Wat doet Plan International

Plan International maakt het onderwerp menstruatie bespreekbaar in de gebieden waar we werken aan water, hygiëne en sanitatie om zo de schaamte weg te nemen. Aan de hand van onder meer toneelstukken krijgen meisjes, jongens, leraren en ouders voorlichting over menstruatie en hoe je er op een gezonde manier mee om kan gaan.

Plan zet zich in om de toegang tot sanitaire producten te vergroten. Zowel jongens als meisjes leren hoe ze zelf herbruikbaar maandverband kunnen maken. Ook werkt Plan samen met onder meer bedrijven als Afripads om ervoor te zorgen dat herbruikbaar maandverband te koop is in de winkels en op de markten in de dorpen. Samen met de scholen bouwt Plan toiletten met speciale voorzieningen voor meisjes zoals afvalbakken, water en maandverband.

Het ontwerp van Plan International, de bloeddruppel, was één van de ingezonden voorstellen voor een ongesteldheids-emoji, die Plan International UK in samenwerking met NHS Blood and Transplant heeft ingediend bij Unicode, het bedrijf achter de emoji’s.

De ongesteldheidsemoji is beschikbaar in de nieuwste software updates.


Einde bericht

Plan International Nederland
Gelijke kansen voor meisjes en jongens. Dat is waar Plan International zich voor inzet. In ruim vijftig landen beschermen we meisjes tegen besnijdenis, kindhuwelijken, seksuele uitbuiting en tienerzwangerschappen. Ook in onze projecten op het gebied van onderwijs en werk, WASH (water, sanitatie, hygiëne) en noodhulp krijgen meisjes extra aandacht. Dit is hard nodig want meisjes worden stelselmatig achtergesteld en gediscrimineerd. Plan spant zich hard in om hun positie, maar ook die van hun families en community’s blijvend te verbeteren: https://www.planinternational.nl/ 

Noot voor de redactie
Mascha Singeling is beschikbaar voor interviews.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christa Gray-Nooitgedagt, tel +31 (0) 6 51791455 (christa.nooitgedagt@plannederland.nl)

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.