Maandverband hamsteren in coronatijd

Coronavirus zorgt voor schaarste en prijsstijgingen van menstruatieproducten in lage- en midden inkomenslanden

Amsterdam, 28 mei – Maandverband en andere sanitaire producten lijken tijdens de coronacrisis duurder te worden in een groot aantal landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Dat blijkt uit een onderzoek genaamd ‘Periods in a Pandemic’ van Plan International onder 61 experts in 23 landen die zich met Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) bezighouden. Tekorten aan menstruatieproducten, een sterke stijging van de prijzen van maandverband en tampons en een gebrek aan sanitaire voorzieningen zoals toegang tot water zorgen ervoor dat meisjes en vrouwen wereldwijd worstelen met hun menstruatie tijdens de lockdowns. Plan International vraagt jaarlijks op 28 mei, Menstrual Hygiene Day, aandacht voor menstruatie en alles wat daarbij komt kijken. Wereldwijd heerst een groot taboe op ongesteldheid. Veel meisjes en jonge vrouwen gaan een week per maand niet naar school omdat ze zich schamen, omdat er een gebrek aan sanitaire middelen is of omdat ze het niet kunnen betalen.

Diana bij een uitdeelpunt voor maandverband.
Kenia, Diana (21) bij een maandverband uitdeelpunt: “Door de pandemie is het steeds moeilijker om aan maandverband te komen. Voorheen kregen we het nog wel eens op school uitgedeeld maar nu de scholen dicht zijn is dat ook gestopt.”

“In veel landen waar Plan werkt, is de toegang tot sanitaire producten zoals maandverband en tampons altijd al een uitdaging, maar COVID-19 heeft dit verergerd. Veel grenzen zijn gesloten en voorraden raken op door Covid-19 waardoor menstruatieproducten schaars raken en duurder worden”, vertelt Mascha Singeling, Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) expert van Plan International.

Plan International geeft tijdens de coronacrisis extra ondersteuning aan meisjes en vrouwen in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Zo deelt Plan op grote schaal hygiëne kits uit met o.a. maandverband en zeep en zijn in een aantal landen programma’s gestart waarin herbruikbaar maandverband wordt gemaakt. Wereldwijd worden maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. In een onderzoek dat Plan International Nederland heeft uitgevoerd in 2019 bleek dat ook in Nederland 1 op de 10 meisjes soms geen geld hebben om menstruatie producten te kopen.

Deze herbruikbare maandverbanden worden door Ugandese vrouwen gemaakt binnen een project van Plan International. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen makkelijker aan menstruatieproducten komen. Daarnaast kunnen de vrouwen die het maandverband maken een inkomen genereren en hun kinderen naar school laten gaan.

___________________________________________________________________________________

Voor meer informatie of interviewverzoeken met Mascha Singeling, neem contact op met
Sanne van de Graaf op 0648272314 of sanne.vande.graaf@planinternational.nl

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.