Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Plan International staat voor gelijke kansen en rechten. We zijn dan ook tegen elke vorm van racisme en discriminatie. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we nog veel te leren hebben over de rol van racisme in onze organisatie en programma’s. We zijn vastbesloten om een bewustere en antiracistische organisatie te worden.

Dit willen we bereiken door kritisch na te denken over de rol die onze organisatie speelt bij het in stand houden van vooroordelen en ongelijke machtsverhoudingen binnen onze sector en de samenleving, en door strategieën te ontwikkelen om deze kwesties aan te pakken. Een speciale antiracisme-taskforce, opgericht door een groep medewerkers van Plan International, heeft een actieplan opgesteld waarmee de organisatie aan de slag is gegaan.

We geven onder andere interne trainingen aan alle medewerkers over vooroordelen en ongelijke machtsverhoudingen. We initiëren discussies over antiracisme, dekolonisatie en taalgebruik binnen onze organisatie. Ook kijken we kritisch naar onze werkprocessen en andere relevante aspecten van ons werk. Zo kunnen we gelijkwaardigere relaties onderhouden met alle betrokkenen: van programmalanden tot donoren en partners. De eerste stappen zijn hiervoor gezet en we zullen hier ook de komende tijd mee doorgaan. Op deze manier willen we bijdragen aan de veranderingen die wereldwijd zo hard nodig zijn.

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de medewerkers van Plan International in al hun diversiteit, ongeacht hun achtergrond of identiteit, zich veilig, gerespecteerd, betrokken en gewaardeerd voelen.
Als medewerkers wangedrag ervaren of signaleren, kunnen zij dit op verschillende manieren melden. Er zal dan direct werk van gemaakt worden. Zo hebben we een Intimidatie-, Pest- en Discriminatiebeleid, een Klokkenluidersregeling en een anonieme externe hulplijn Safecall.

Onze acties worden ondersteund door negen principes die ontwikkeld zijn door Plan Internationals Anti-Racism Council en die onderschreven worden door de directie, het management en het internationale bestuur van Plan International.

Wil je meer weten over racisme en wat je ertegen kunt doen? Onderstaande bronnen kunnen je daarbij op weg helpen:
The Black Archives: The Black Archives is een historisch archief waar je terechtkunt voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.
Wit huiswerk: een (naar eigen zeggen onvolledig) naslagwerk voor witte mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.
OneWorld: op deze site vind je een uitgebreide collectie achtergrondartikelen over racisme en wat je zelf kunt doen om racisme te bestrijden.
Plan International global website: voor tips over Engelstalige bronnen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.