Fiscaal voordeel

Fijn dat je interesse hebt in het steunen van onze projecten voor een langere periode.
Wist je dat een periodieke schenking volledig aftrekbaar is van de inkomstenbelasting? Als je de schenking laat vastleggen in een overeenkomst voor minimaal 5 jaar, dan is deze volledig aftrekbaar, zonder minimum of maximum bedrag.

De belastingdienst erkent Plan Nederland als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). In veel gevallen is het laten opstellen van een schenkingsovereenkomst heel gunstig. Wij verzorgen de schenkingsovereenkomst geheel kosteloos.

Rekenvoorbeelden

Betaal je 52% belasting?
Als voorbeeld het Plan Scholarship project; een studiebeurs voor talentvolle studenten in Ecuador. Daarmee krijgen jongeren de kans om een vak te leren, waarmee ze later van grote waarde kunnen zijn voor hun gemeenschap. Een hele studie van 5 jaar kost 6000 euro. Met een schenkingsovereenkomst van 1200 euro per jaar kun je één student steunen en de helft van het bedrag terug ontvangen via de belastingdienst.

Betaal je 42% belasting?
Stel je investeert in de werkgelegenheid van vrouwen in Pakistan. Je helpt vrouwen in Pakistan met rijles en het rijden in een roze riksja. Je zorgt dat deze ondernemende vrouwen een inkomen hebben, zodat ze hun kinderen een betere toekomst kunnen bieden. Dit werkgelegenheidsprogramma heeft een dubbel voordeel, omdat deze riksja’s vrouwen veilig vervoeren. Dat is een grote stap voor vrouwen in Pakistan. Met een schenkingsovereenkomst met een bedrag van 2500 euro per jaar, kan Plan Nederland bijvoorbeeld een riksja met vrouwelijke chauffeur, inclusief training en verzekering laten rijden. Je ontvangt dan 42% terug via de belastingdienst.

Hoe regel je een periodieke schenking?

Wat vroeger alleen kon bij de notaris, kunnen we nu ook zelf regelen. Door een wetswijziging per 1 januari 2014 hoef je voor een periodieke schenking namelijk geen notariële akte meer te laten opmaken. Je hoeft alleen onderstaand formulier uit te printen, in te vullen en op te sturen naar:
Plan Nederland
Antwoordnummer 7676
1000 SL AMSTERDAM

Schenkingsformulier – (PDF)

Hoe trek ik mijn bijdrage af van de belasting?

Zodra je schenkingsovereenkomst door Plan is ingevuld en geretourneerd, kun je de schenking aftrekken. Bij de aangifte inkomstenbelasting vul je jouw bijdrage in bij de aftrekposten van de periodieke giften. Het RSIN-nummer is 003414024. Ook kun je je teruggave via een voorlopige teruggaaf maandelijks ontvangen.

Wat je verder moet weten:

  • een schenkingsovereenkomst wordt bij voorkeur opgesteld voor een onbepaalde periode, maar voor minimaal vijf jaar, uiterlijk eindigend bij overlijden
  • indien de betaling van de vermelde bijdrage eerder dan de minimaal verplichte vijf jaar wordt stopgezet, moet het belastingvoordeel met terugwerkende kracht worden terugbetaald aan de belastingdienst
  • als de overeenkomst afloopt, betekent dat niet dat ook jouw donatie automatisch stopt; je donatie stopt pas als je opzegt bij Plan
  • Het RSIN-nummer is 003414024
  • Plan Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op: Armand van Stralendorff via telefoonnummer 020 – 549 55 74 of mail naar armand.van.stralendorff@plannederland.nl.

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.