Hulp aan slachtoffers Beiroet in volle gang

  • 3 september 2020

Een maand na de verwoestende explosie in Beiroet is er nog veel werk te verzetten. Een groot deel van de stad ligt in puin en de wederopbouw zal nog veel tijd nodig hebben. Plan International is direct na de ramp gestart met het bieden van noodhulp aan de slachtoffers.

Het is een maand geleden dat de ramp plaatsvond in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Er kwamen ruim 150 mensen om het leven, duizenden mensen raakten gewond en honderdduizenden mensen werden plotseling dakloos. Onder de slachtoffers is ook een groot aantal kinderen: 80.000 kinderen werden dakloos en al voor de explosie dreigden een half miljoen kinderen ondervoed te raken.
Plan International deelde direct na de ramp voedselpakketten, water, maandverband, zeep, luiers en materialen om huizen tijdelijk mee te repareren uit. Ook werd meteen gestart met voorlichting aan ouders over hoe ze met hun kinderen over deze traumatische gebeurtenis kunnen praten.

Stand nationale actie Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan elf samenwerkende hulporganisaties, waaronder Plan International, de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Op 17 augustus vond de nationale actiedag Samen in Actie voor Beiroet plaats van Giro555 om geld op te halen voor de slachtoffers van de explosie. Inmiddels staat de teller van de actie op €12.983.322!

Fantastisch om te zien dat Nederland zo massaal meeleeft met de inwoners van Beiroet.

Doneren kan nog steeds. Help de slachtoffers in Beiroet

Meisjes en vrouwen extra kwetsbaar

Kinderen, en met name meisjes, zijn tijdens en na een ramp extra kwetsbaar. Libanon verkeerde al in een enorme economische crisis, en nu een deel van Beiroet is ingestort hebben veel mensen het financieel gezien nog zwaarder. Dit maakt meisjes en vrouwen extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld seksuele uitbuiting en kindhuwelijken. Daarnaast is de explosie een traumatische gebeurtenis voor veel kinderen, die hulp nodig hebben bij de verwerking ervan.

Psychische steun en bescherming

Plan International zal zich de komende maanden richten op de bescherming van kinderen door het opzetten van kindvriendelijke ruimten waar kinderen kunnen leren en spelen en het geven van voorlichting aan ouders en kinderen over hun bescherming. Tijdens groepssessies met leeftijdsgenoten krijgen kinderen en jongeren psychosociale steun. Ook deelt Plan cash vouchers uit waarmee gezinnen boodschappen kunnen doen en materialen kunnen aanschaffen om hun huizen te repareren. Daarnaast gaat het uitdelen van voedselpakketten en hygiënepakketten (met o.a. zeep en maandverband) door.

Lees hier meer over Plan International en noodhulp
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.