Stop kindhuwelijken en help meisjes om hun toekomst te herschrijven

“Mijn ouders waren vastberaden om mij uit te huwelijken. Ze hoopten dat mijn man mij dan zou beschermen. Daarom besloot ik te vluchten. Ik nam liever het risico om zeven dagen en nachten met honger door de wildernis te lopen dan te moeten trouwen”, vertelt Nana (15) uit Nigeria. “Veel getrouwde meisjes in mijn omgeving hebben het ontzettend zwaar en worden gewelddadig behandeld. Ik wilde dat niet.”

Elke drie seconden wordt er ergens op de wereld een meisje gedwongen om te trouwen terwijl ze nog een kind is. Veel van hen zijn niet ouder dan twaalf en zelfs huwelijken van meisjes jonger dan acht jaar oud komen voor.

Kindhuwelijken zijn een recept voor een leven lang problemen

Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten. Veel meisjes krijgen te maken met huiselijk geweld en blijvende medische gevolgen door te jonge zwangerschappen. Complicaties bij tienerzwangerschappen en bevallingen zijn in ontwikkelingslanden zelfs een van de grootste doodsoorzaken van meisjes tussen de vijftien en negentien jaar. Daarnaast krijgen meisjes niet de kans om naar school te gaan. Hierdoor hebben ze geen kans op een fatsoenlijke baan en blijven ze afhankelijk van hun man en zijn familie.

Dit doet Plan International tegen kindhuwelijken

Een eeuwenoud gebruik veranderen lukt niet zomaar. Daarom betrekt Plan International de hele lokale samenleving bij het tegengaan van kindhuwelijken.

 • We creëren bewustzijn over de gevaren van kindhuwelijken
  We geven voorlichting aan ouders, meisjes en jongens, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken. In Bangladesh zijn groepen jongeren bijvoorbeeld getraind als zogenoemde wedding busters. Wanneer uithuwelijking van een jong meisje dreigt, komen zij onder begeleiding van Plan International in actie om de ouders ertoe te bewegen van het huwelijk af te zien.
 • We lobbyen om kindhuwelijken te voorkomen
  Daarnaast lobbyen wij bij onder andere invloedrijke leiders en overheden voor een minimale huwelijksleeftijd van 18 jaar en handhaving van deze wetten.
 • We zorgen ervoor dat meisjes op school blijven
  We zetten ons wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs. Want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk. Met signaleringssystemen sporen we meisjes op die ineens wegblijven van school. Zo kunnen we hen helpen en weer terug naar school sturen.
 • We zorgen dat meisjes een geboortebewijs krijgen
  Tenslotte zorgen we ervoor dat meisjes een geboortebewijs krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op hun rechten als staatsburger en hun recht op bescherming. Met een geboortebewijs is tevens de leeftijd van het meisje bekend.

Jouw steun in de strijd tegen kindhuwelijken is onmisbaar!

Samen kunnen we de toekomst van deze meisjes herschrijven.

Ja, ik strijd mee

Verhalen over kindhuwelijken

Deze meisjes werden gedwongen om te trouwen op hele jonge leeftijd. Ze vechten voor betere kansen. Hun verleden is niet hun toekomst.

 • Meisjesverhalen

  “Mijn huwelijk verwoestte mijn leven”

  De twintigjarige Yakoura* belandde in een kindhuwelijk nadat ze haar thuisland Nigeria moest ontvluchten toen ze midden in de nacht werd aangevallen door gewapende mannen. “Het was drie uur ’s nachts toen we werd…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  “Ik heb mijn huwelijk tegengehouden en droom nu van een nieuw leven”

  De gevolgen van de coronapandemie zijn nog steeds groot, met name voor meisjes. Door de langdurige sluiting van scholen, afzondering van vrienden en door toenemende armoede lopen veel meisjes een groter risico op een…

  Lees meer
 • Ashfia onderwijst kinderen in Bangladesh Meisjesverhalen

  Ashfia wist al negentien kindhuwelijken te voorkomen

  Bangladesh heeft een van de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld. Meer dan 50 procent van de vrouwen trouwde voor hun achttiende en bijna 18 procent was jonger dan 15 jaar. Murzia en Ashfia konden hun huwelijk gelukkig tegenhouden. Nu komen ze samen in actie om andere meisjes te helpen.

  Lees meer
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.