Stop kindhuwelijken en help meisjes om hun toekomst te herschrijven

“Mijn ouders waren vastberaden om mij uit te huwelijken. Ze hoopten dat mijn man mij dan zou beschermen. Daarom besloot ik te vluchten. Ik nam liever het risico om zeven dagen en nachten met honger door de wildernis te lopen dan te moeten trouwen”, vertelt Nana (15) uit Nigeria. “Veel getrouwde meisjes in mijn omgeving hebben het ontzettend zwaar en worden gewelddadig behandeld. Ik wilde dat niet.”

Elke drie seconden wordt er ergens op de wereld een meisje gedwongen om te trouwen terwijl ze nog een kind is. Veel van hen zijn niet ouder dan twaalf en zelfs huwelijken van meisjes jonger dan acht jaar oud komen voor.

Kindhuwelijken zijn een recept voor een leven lang problemen

Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten. Veel meisjes krijgen te maken met huiselijk geweld en blijvende medische gevolgen door te jonge zwangerschappen. Complicaties bij tienerzwangerschappen en bevallingen zijn in ontwikkelingslanden zelfs een van de grootste doodsoorzaken van meisjes tussen de vijftien en negentien jaar. Daarnaast krijgen meisjes niet de kans om naar school te gaan. Hierdoor hebben ze geen kans op een fatsoenlijke baan en blijven ze afhankelijk van hun man en zijn familie.

Dit doet Plan International tegen kindhuwelijken

Een eeuwenoud gebruik veranderen lukt niet zomaar. Daarom betrekt Plan International de hele lokale samenleving bij het tegengaan van kindhuwelijken.

 • We creëren bewustzijn over de gevaren van kindhuwelijken
  We geven voorlichting aan ouders, meisjes en jongens, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken. In Bangladesh zijn groepen jongeren bijvoorbeeld getraind als zogenoemde wedding busters. Wanneer uithuwelijking van een jong meisje dreigt, komen zij onder begeleiding van Plan International in actie om de ouders ertoe te bewegen van het huwelijk af te zien.
 • We lobbyen om kindhuwelijken te voorkomen
  Daarnaast lobbyen wij bij onder andere invloedrijke leiders en overheden voor een minimale huwelijksleeftijd van 18 jaar en handhaving van deze wetten.
 • We zorgen ervoor dat meisjes op school blijven
  We zetten ons wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs. Want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk. Met signaleringssystemen sporen we meisjes op die ineens wegblijven van school. Zo kunnen we hen helpen en weer terug naar school sturen.
 • We zorgen dat meisjes een geboortebewijs krijgen
  Tenslotte zorgen we ervoor dat meisjes een geboortebewijs krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op hun rechten als staatsburger en hun recht op bescherming. Met een geboortebewijs is tevens de leeftijd van het meisje bekend.

Jouw steun in de strijd tegen kindhuwelijken is onmisbaar!

Samen kunnen we de toekomst van deze meisjes herschrijven.

Ja, ik strijd mee

Verhalen over kindhuwelijken

Deze meisjes werden gedwongen om te trouwen op hele jonge leeftijd. Ze vechten voor betere kansen. Hun verleden is niet hun toekomst.

 • meisje Nepal loopt gevaar kindhuwelijk Meisjesverhalen

  Bhumika’s oudere zussen werden als kind uitgehuwelijkt

  De zevenjarige Bhumika woont in een van de armste gebieden van Nepal, vlakbij de grens met India. In Nepal trouwt veertig procent van de meisjes voor haar achttiende. Plan International doet er alles aan…

  Lees meer

  Lees meer
 • Kinduwelijk Atou Niger Meisjesverhalen

  Atou werd op haar elfde uitgehuwelijkt: “Ik wist niet eens wat trouwen betekende”

  Bijna elke drie seconden wordt er ergens ter wereld een meisje gedwongen om te trouwen als ze zelf nog kind is. Atou (15) werd op elfjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een man die een stuk ouder was. Nu heeft ze drie kinderen, terwijl ze zelf ook nog een kind is.

  Lees meer

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Ontsnappen aan een kindhuwelijk in Mozambique

  Benilda uit Mozambique stond als tiener op het punt om uitgehuwelijkt te worden. Gelukkig wist ze dit te voorkomen en kan ze nu bouwen aan haar toekomst. Maar voor heel veel meisjes in Mozambique…

  Lees meer

  Lees meer
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.