Wat we geleerd hebben van ons vertrek uit Sri Lanka in 2019 en de noodzaak voor verbetering

Plan International heeft in 2019 de moeilijke keuze gemaakt het kantoor in Sri Lanka te sluiten. In de 38 jaar dat Plan International aanwezig was in Sri Lanka hebben we met honderden gemeenschappen in vijf provincies samengewerkt en hebben we meer dan 500.000 meisjes en jongens in Sri Lanka ondersteund. We hebben projecten opgezet om onderwijs te verbeteren, geweld tegen kinderen te bestrijden en gelijkheid tussen jongens en meisjes te bevorderen.

Het besluit om ons werk in Sri Lanka te beëindigen was gebaseerd op een aantal factoren die een ernstige impact had op ons vermogen om onze programma’s voort te zetten, waaronder:

  • Aanzienlijke operationele uitdagingen in een toenemend complexe sociaal-politieke omgeving
  • Stijgende kosten en een onvermogen om kostefficiënte projecten op te zetten
  • Interne onenigheid over de richting van ons werk in Sri Lanka
  • Het feit dat de aard hulp die nodig was in Sri Lanka sterk was veranderd door de economische vooruitgang van het land als geheel. Van alle landen waar we sponsorprogramma’s implementeren scoort Sri Lanka het hoogst op de Human Development Index.

We geloven dat het besluit om uit Sri Lanka te vertrekken gezien de omstandigheden juist was, maar het is duidelijk dat er zaken niet goed zijn gegaan bij het vertrek en we zijn vastbesloten ervan te leren om te voorkomen dat zoiets ergens anders in de organisatie nog een keer gebeurt. Het spijt ons zeer dat sommige kinderen, gemeenschappen, donoren en partners die bij ons werk in Sri Lanka betrokken waren het gevoel hebben gehad dat we niet genoeg tijd hebben genomen om de programmering te stoppen. Als, ondanks onze inzet en de beste bedoelingen, betrokkenen het gevoel hebben niet voldoende te zijn geïnformeerd, dan trekken wij ons dat aan en moeten wij daar lering uit trekken.

De beslissing om een land te verlaten komt zelden voor maar gezien de legitieme zorgen die nu zijn geuit over de manier waarop we zijn gestopt in Sri Lanka, zijn we een grondige interne evaluatie naar onze werkwijzen en protocollen gestart om ervoor te zorgen dat dit zich niet herhaalt. Zo kunnen we verbeteren hoe we een dergelijke situatie in de toekomst aanpakken.
Belangrijke conclusies uit deze evaluatie:

  • Het vaststellen van stringente criteria om werkzaamheden in een land te stoppen is noodzakelijk. Hierbij moet genoeg tijd genomen worden om het vertrek effectief te plannen en te implementeren.
  • Het vastleggen van het soort ondersteuning die kinderen, families en gemeenschappen moeten krijgen in het geval van een vertrek uit een land is noodzakelijk.
  • Effectieve en transparante communicatie met kinderen en hun gemeenschappen, met sponsoren en donors, en binnen onze eigen organisatie is noodzakelijk.

We streven ernaar een betrouwbare organisatie te zijn en zijn om die reden toegewijd om hieruit lering te trekken en ons te blijven verbeteren. Om dit te bereiken zijn we de nodige veranderingen aan het doorvoeren in onze interne besluitvormingsprocessen.

Gunvor Kronman
Voorzitter internationale Raad van Bestuur
Plan International

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.