Parmin (13): “Ik wist dat naar school gaan na een huwelijk verleden tijd zou zijn”
In 2017 ontvluchtte de dertienjarige Parmin* samen met haar oma het geweld in Myanmar. Sindsdien woont ze in een vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh. Alles leek hier goed te gaan, totdat haar oma besloot dat ze Parmin uit wilde huwelijken.
Parmin was pas vijf jaar oud toen haar ouders overleden. Ze werd ondergebracht bij familieleden, maar deze behandelden haar erg slecht. Toen haar grootmoeder dit ontdekte, besloot ze bij hen in te trekken om Parmin te beschermen. Tot in Myanmar een gewelddadig conflict uitbrak en ze gedwongen werden het land te ontvluchten. Samen met duizenden anderen vluchtten Parmin en haar oma naar buurland Bangladesh.
Alles leek goed te gaan
Hoewel het leven in het vluchtelingenkamp zeker in het begin zwaar was, ging het langzamerhand steeds beter. “Mijn oma deed er alles aan om eten voor ons te vinden. Ik heb nu een goed leven hier in Bangladesh.”
Parmin kon zelfs naar school, iets wat in Myanmar niet mogelijk was. Alles leek goed te gaan. Tot vorig jaar. Parmin was pas twaalf jaar oud toen haar oma een huwelijk probeerde te regelen tussen haar kleindochter en hun buurman in het vluchtelingenkamp.
Omdat ze wist dat het huwelijk het einde van haar schoolcarrière zou betekenen, deed ze haar best om het tegen te houden. “Toen ik erachter kwam dat mijn oma me uit wilde huwelijken maakte dat me erg verdrietig. Ik ging naar school, vond het leuk om te leren en ik speelde graag met mijn vrienden. Ik wist dat dat na mijn huwelijk verleden tijd zou zijn.”
Een extra voucher
Kindhuwelijken komen in Rohingya gemeenschappen in Myanmar heel vaak voor. Rohingya kinderen, vooral als ze geen ouders of verzorgers hebben, lopen een groot risico op mensenhandel of uithuwelijking. Ook zien veel ouders zich door armoede gedwongen om hun dochters uit te huwelijken. Zo hebben ze een mond minder te voeden. In een vluchtelingenkamp betekent een huwelijk een extra voucher voor eten. Deze vouchers worden per gezin uitgedeeld, dus een huwelijk zorgt ervoor dat er een extra voedselvoucher geclaimd kan worden.
Ik ging graag naar school en vond het leuk om te leren, ik wist dat dat na mijn huwelijk verleden tijd zou zijn
Veiligheidsrisico’s
Plan International werkt samen met partners in het kamp in Bangladesh om kinderen en jongeren training te geven over veiligheidsrisico’s voor kinderen. Ze leren hier bijvoorbeeld meer over kinderarbeid, mishandeling, mensenhandel, verslavingsrisico’s en kindhuwelijken.
De jongeren die deelnemen aan de training stellen daarna een plan op om deze risico’s zoveel mogelijk weg te nemen. Als onderdeel hiervan geven ze onder andere voorlichting aan leeftijdsgenoten in hun community. Ook wordt in het plan aandacht besteed aan het lobbyen bij lokale overheden, bewustzijn creëren over het gevaar dat kinderen, en met name meisjes, lopen en het betrekken van de ouders bij sessies over positief ouderschap, waar ook zij leren over de schadelijke gevolgen van een kindhuwelijk.
Op de hoogte blijven van onze strijd tegen kindhuwelijken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!“Het gaat goed met me”
Parmin was vastbesloten haar huwelijk tegen te houden. Daarom besloot ze de trainers van Plan International aan te spreken en hen te vragen om met haar oma in gesprek te gaan. “Nadat ik de trainers over mijn huwelijk had verteld kwamen ze langs om met mijn oma te praten. Gelukkig wisten ze haar te overtuigen om mij niet uit te huwelijken.”
Ik wil door blijven leren, zodat ik later lerares kan worden
Door deze interventie kan Parmin naar school blijven gaan. “Het gaat goed met me,” vertelt ze. “Ik wil door blijven leren, zodat ik later lerares kan worden.”
*Naam gewijzigd vanwege identiteitsbescherming