Families herenigd na verwoestende brand in Cox’s Bazar, Bangladesh

Op 22 maart 2021 woedde er een enorme brand in het Kutapalong vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar in Bangladesh. In het kamp wonen ongeveer een miljoen Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar. Anjuman raakte tijdens haar vlucht voor de brand haar twee zoontjes kwijt in de menigte. Met steun van Plan International is ze na de ramp gelukkig met Sadek en Riyajul herenigd. 10.000 tenten zijn door de brand verwoest en er wordt nog steeds hard aan gewerkt om ontheemde kinderen met hun ouders te verenigen.

Plan medewerker herenigt kinderen met ouders na brand Cox's Bazar Bangladesh

Gescheiden in de chaos

Anjuman kan zich niet herinneren waar of wanneer de brand begon. Toen de vlammen in de buurt van haar woning kwamen, rende ze met haar familieleden weg om aan de brand te ontkomen. Toen ze eindelijk veilig was realiseerde Anjuman  zich dat ze haar twee zoontjes, de tienjarige Sadek en de zevenjarige Riyajul, in de chaos kwijt was geraakt. Ze had geen idee waar de jongens waren gebleven.

De brand heeft meer dan 10.000 tenten verwoest in Kutapalong, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. In dit kamp in Cox’s Bazar woonden ongeveer een miljoen Rohingya-vluchtelingen uit het buurland Myanmar. Door de brand verloren 48.300 mensen hun thuis en al hun bezittingen. Veel kinderen zijn net zoals Sadek en Riyajul in de vlucht hun familie kwijtgeraakt. Er zijn ook 1.517 water-, sanitatie- en hygiënefaciliteiten, 149 leercentra en 16 kindvriendelijke plekken vernietigd. Het leven in het vluchtelingenkamp was voor de brand al ingewikkeld voor de ontheemde Rohingya en de brand heeft de situatie nu flink verergerd. In deze crisissituatie zijn meisjes extra kwetsbaar voor geweld en mishandeling; we besteden hier tijdens het bieden van noodhulp dan ook extra aandacht aan.

Ik wil ervoor zorgen dat er een veilige omgeving is voor meisjes die getroffen zijn door de brand

Lees hier meer over de omstandigheden voor meisjes in het Kutapalong vluchtelingenkamp
jongens in opvangcentrum noodhulp bangladesh
Sadek en Riyajul bij een noodcentrum van Plan International

Noodhulp van Plan International

Plan International is meteen in actie gekomen om noodhulp te bieden in samenwerking met de overheid van Bangladesh. Onze eerste stap was het beschermen en opvangen van de mensen die direct waren getroffen door de brand en kinderen die van hun ouders waren gescheiden. Drie multifunctionele hulpcentra werden aangepast om kinderen die ontheemd waren door de brand op te kunnen vangen. Naast de tijdelijke centra hebben we ook acht speciale helpdesks opgezet. Vrijwilligers uit de omgeving en de Rohingya-gemeenschap zorgen ervoor dat mensen die getroffen zijn door de brand 24 uur per dag bij deze helpdesks terechtkunnen voor hulp. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen en tieners.

Lees hier meer over de noodhulp die Plan International biedt

noodcentrum voor meisjes in vluchtelingenkamp bangladesh

Noodcentra voor meisjes

Rabeya is een vrijwilliger uit de gemeenschap die bij een noodcentrum voor meisjes werkt in het kamp. Ze leidt informatiesessies en biedt bescherming voor de vijftien meisjes die in dit centrum verblijven. Meisjes ervaren vaak bijkomende veiligheidsrisico’s in een kamp, zoals een verhoogd risico op seksueel geweld en intimidatie. Hier wordt met aparte noodcentra voor meisjes extra aandacht aan besteed. Het Kutapalong vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar is ontzettend groot en bestaat uit meerdere kampen die met elkaar verbonden zijn. De noodcentra voor meisjes zijn op meerdere locaties opgezet zodat deze veilige plekken goed bereikbaar zijn voor meisjes.

“Ik help de meisjes uit mijn gemeenschap graag. Ik bied ze ondersteuning in het centrum zodat ze zich veilig en comfortabel voelen. Ik wil ervoor zorgen dat er een veilige omgeving is voor meisjes die getroffen zijn door de brand”, legt Rabeya uit.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

moeder Anjuman met zoontjes herenigd

De familie herenigd

Toen haar huis afgebrand was, wist Anjuman niet hoe ze haar familie kon terugvinden. Gelukkig werden haar kinderen naar een noodcentrum van Plan International gebracht. Ze kregen hier een veilige plek om te overnachten, goed eten, drinken en psychosociale steun. Ook waren er spelletjes voor de kinderen om mee te spelen. Een paar dagen later werden de jongetjes herenigd met hun moeder. “Ik ben ontzettend blij dat Plan International  mijn kinderen heeft opgevangen, ze te eten heeft gegeven en ze goed heeft verzorgd”, vertelt Anjuman.

Grote uitdagingen

Tijdens de eerste tien dagen na de brand heeft Plan International 450 getroffen personen kunnen helpen, waaronder 22 jongens en 16 meisjes die tijdens de brand vermist raakten en die nu weer met hun families herenigd zijn. Het blijft een grote uitdaging om ontheemde kinderen met hun familie te verenigen; de zogeheten ‘family cards’ (een soort identiteitskaarten) van veel ouders zijn verbrand tijdens de noodramp, waardoor het moeilijker is om ouders terug te vinden en te herkennen. Daarnaast heeft de overheid van Bangladesh in het begin van april een strenge lockdown aangekondigd in verband met de coronapandemie. Vanwege deze maatregelen is het lastiger voor Plan-medewerkers en vrijwilligers om ondersteuning te bieden in het kamp.

Er is nog steeds veel schade die hersteld moet worden.  Plan International werkt zoveel mogelijk samen met plaatselijke partners en vrijwilligers om de omstandigheden voor de Rohingya te verbeteren.

De Rohingya-vluchtelingen zijn hard getroffen

Zij hebben bescherming en noodhulp nodig

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.