Faith volgt een opleiding en ziet haar toekomst weer positief in

  • Andrea Dijkstra

Faith uit Kenia groeide op in armoede en raakte op haar 18e verstrikt in een gewelddadig huwelijk. Mede dankzij een door Plan International en Return to Sender gefinancierde kleermakersopleiding ziet ze haar toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Dankzij deze beroepsopleiding kan ik financieel onafhankelijk worden.”

Armoede speelde een grote rol in de jeugd van Faith (21) uit Kenia. Samen met haar moeder, broertje en vier zusjes woonde ze in Kibera, de grootste sloppenwijk van Oost-Afrika. Haar vader verkocht lokaal gebrouwen bier maar was zelden thuis. Hierdoor draaide haar moeder voor de zorg en alle kosten van het gezin op. Ze werkte als schoonmaakster maar had niet altijd werk. “Vaak was er zelfs geen geld voor eten”, herinnert Faith zich.

“Hij gaf me geld, kleding en beltegoed”

Toen het haar moeder niet meer lukte om het schoolgeld van Faith en haar jongere broer bij elkaar te sprokkelen, moesten ze met hun middelbare school stoppen. De inmiddels 18-jarige Faith besloot op zoek te gaan naar een man. “Mijn ouders konden me niet onderhouden, dus hoopte ik dat een man dat wel zou doen”, legt ze uit.  Ze leerde een twintigjarige jongen kennen die aardig was en graag met haar wilde trouwen. “Hij gaf me geld, kleding en beltegoed waardoor ik dacht dat mijn leven beter zou zijn als ik met hem zou trouwen.” Faith trok bij hem in.

Opleiding kleermaakster return to sender2

Stiekem de pil slikken

Faiths moeder was tijdelijk teruggekeerd naar haar geboortedorp op het Keniaanse platteland en reageerde woedend toen ze bij terugkomst van het huwelijk hoorde. “Ze zei dat ze me nooit meer wilde zien”, vertelt Faith. Haar schoonouders begonnen ondertussen te pushen dat ze zwanger moest worden omdat ze wilden dat hun zoon kinderen zou krijgen. “Ik was hier nog helemaal niet aan toe en vond dit bovendien mijn eigen keuze”, legt Faith uit. Ze slikte stiekem de pil zodat ze niet zwanger raakte.

Opleiding kleermaakster return to sender3

“Ik voelde me ellendig en eenzaam”

De spanningen tussen Faith en haar man namen toe. Eerder werkte hij als kruier waarbij hij zware vrachten voor mensen droeg. Maar al gauw raakte hij aan de drank. “Het enige waar hij de hele dag mee bezig was, was wijn drinken en als hij ’s avonds dronken thuiskwam, schold hij me uit en sloeg me in elkaar”, vertelt Faith. Ze probeerde tevergeefs met kleine klusjes wat geld te verdienen maar had vaak geen geld voor eten. “Ik voelde me zo ellendig en eenzaam maar durfde niet bij mijn man weg te gaan want ik kon nergens anders naartoe”.

Opleiding kleermaakster return to sender5

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Aangemoedigd door andere meiden

Via een vriendin hoorde Faith over de Kibera Girls Club, onderdeel van de Girls Advocacy Alliance. Dit is een door Plan International ondersteund programma dat meisjes helpt en ondersteunt om zich te organiseren en op te komen voor hun rechten. Vervolgens probeerde Faith het contact met haar moeder te herstellen. “Eerst weigerde ze om met me te praten, maar toen ik bleef aandringen, haar vertelde dat ik naar een zelfhulpgroep ging en bij mijn man weg wilde gaan, liet ze me langzaam weer toe in haar leven.”

De meiden van de zelfhulpgroep moedigden me aan om bij mijn gewelddadige man weg te gaan

“Niemand anders kan beslissen over mijn leven”

Een door Plan georganiseerde life skill training, waarbij de meiden leren om zelf problemen en conflicten op te lossen en kritisch na te denken, hielp Faith om haar leven verder op orde te krijgen. “Eerder was ik een bang en verlegen meisje en liet ik gemakkelijk over me heen lopen. Maar tijdens de lessen over gender based violence leerde ik dat een man je niet mag slaan en dat je hem daarvoor zelfs voor de rechter kunt dagen. Ook weet ik nu dat niemand anders beslissingen over mijn leven kan nemen.” Dit gaf Faith zoveel kracht en zelfvertrouwen dat ze uiteindelijk bij haar man weg durfde te gaan. Ze kon bij haar moeder intrekken, die weer een baan als schoonmaakster had en haar stimuleerde om alsnog haar middelbare school af te maken.

De Life Skill Training gaf me kracht en zelfvertrouwen

Toekomstmogelijkheden

In de zelfhulpgroep hoorde Faith over de mogelijkheid om via Plan International een beroepsopleiding te volgen. “Ik ben dol op mode en was daarom direct enthousiast over de kleermakersopleiding”, legt Faith uit. “Tijdens mijn huwelijk had ik geen idee wat ik verder met mijn leven moest. Maar dankzij deze opleiding heb ik geleerd om jurken en rokken te maken die ik in de toekomst wil gaan verkopen”.

Opleiding kleermaakster return to sender4

Niet meer afhankelijk van een man

“Ik wil mijn opleiding afmaken, mijn eigen naaimachine kopen en vervolgens een eigen zaak beginnen waarmee ik financieel onafhankelijk word.” Faith gelooft ook dat andere meiden in Keniaanse sloppenwijken veel zouden hebben aan een beroepsopleiding. “Veel van hen zitten verstrikt in een gewelddadig huwelijk en durven niet bij hun man weg te gaan omdat ze financieel van hem afhankelijk zijn”, stelt Faith. “Maar door een opleiding kunnen deze jonge vrouwen vaardigheden leren waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en niet meer afhankelijk hoeven te zijn van een man.”

Ik wil een naaimachine kopen en vervolgens een eigen zaak beginnen waarmee ik financieel onafhankelijk word

Dit project in Kenia wordt gesponsord door Return to Sender. Dankzij de producten die zij verkopen, kan Plan International jonge vrouwen een beroepsopleiding geven en daardoor een betere toekomst.

Samen bieden we meisjes als Faith een opleiding en daarmee een toekomst

Help je mee?

Shop bij Return to Sender
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.