Statiegeldactie voor basisscholen

Start met je school een statiegeldactie en geef kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een identiteit en een toekomst! In Nederland is het heel normaal dat elk kind een geboortebewijs heeft. Maar in ontwikkelingslanden heeft 1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar dit belangrijke document niet! Zonder geboortebewijs bestaan ze in feite niet. Ze kunnen geen gezondheidszorg krijgen, zich niet inschrijven om examen te doen en geen identiteitsbewijs aanvragen.

Voor 8 euro kan Plan International een kind een geboortebewijs geven. Dit zijn 32 statiegeldflessen.
Dat wordt dus inzamelen!

Oorzaken en gevolgen geboorteregistratie

Start je actie!

Vooral voor het registreren van meisjes wordt minder moeite gedaan. Zij worden volgens traditie, religie en cultuur vaak als minder waard gezien dan jongens. Terwijl het juist de meisjes zijn die zonder geboortebewijs niet goed beschermd kunnen worden tegen kindhuwelijken. Hun werkelijke leeftijd is tenslotte niet bekend.

Willen jullie ons helpen om ervoor te zorgen dat elk kind geregistreerd wordt? Voor 8 euro kunnen we een kind al een geboortebewijs geven.

Meld je school aan op www.voorplan.nl/project/geboortebewijs en maak een actiepagina aan. Daarna kunnen jullie starten met het inzamelen van lege flessen. Zodra de flessen ingeleverd zijn bij de supermarkt, kan het geld gedoneerd worden op jullie eigen actiepagina.

Start hier gelijk je actie

Actiepakket

Als je in actie komt met je school dan is het natuurlijk leuk om dat aan zoveel mogelijk mensen te laten weten! Daarom hebben we een actiepakket ontwikkeld. In het actiepakket zitten onder andere vlaggetjes, bedankkaartjes en een donatiebox.

Willen jullie zoveel mogelijk aandacht voor jullie actie?
Vraag dan ons actiepakket aan door een mailtje te sturen naar voorplan@planinternational.nl.

Dit doet Plan International geboortebewijzen

Quiz: Hoeveel statiegeldflessen moet je inleveren om één geboortebewijs te kunnen geven?

  •  Helaas!
  •  Goed!
  •  Helaas!

Toolkit voor scholen

Ter ondersteuning van de statiegeldactie hebben we een toolkit voor basisscholen ontwikkeld. Het doel van deze toolkit is om het werk van Plan International bij jou op school onder de aandacht te brengen.

Op een laagdrempelige en interactieve manier worden de leerlingen bewust van de ongelijkheid tussen meisjes en jongens, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Zo vind je in de toolkit informatie over Plan International en lesbrieven over het verschil tussen rechten en kansen voor jongens en meisjes wereldwijd. Ook bevat de toolkit een spel dat je met de klas kunt doen waarbij de kinderen echt kunnen voelen dat het uitmaakt wáár je wordt geboren en of je wordt geboren als meisje of jongen.

Interesse in de toolkit? Meld dan je school aan op www.voorplan.nl/project/geboortebewijs en stuur een mail naar voorplan@planinternational.nl. We sturen je de digitale toolkit dan zo snel mogelijk toe.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.