Met deze projecten strijdt Plan International tegen seksuele uitbuiting

Plan International werkt in verschillende allianties aan projecten om seksuele uitbuiting te voorkomen. Samen werken we aan voorlichting over dit onderwerp aan bijvoorbeeld ouders en kinderen in de gemeenschappen en lobbyen we voor betere wet- en regelgeving die kinderen beschermen. Ook bieden we hulp aan kinderen die slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting.

Lees hier meer over hoe Plan International seksuele uitbuiting aanpakt

Programma’s en projecten

Om kinderen te beschermen tegen uitbuiting en kinderhandel heeft Plan International samen met zijn partners een aantal programma’s en projecten opgezet:

Don’t Look Away

Plan International voert in Nederland jaarlijks campagne met de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse overheid, de politie, ECPAT en andere partners om Nederlanders informatie te geven over kindermisbruik op reis en hoe vermoedens kunnen worden gemeld. Het doel is om het aantal meldingen van kindermisbruik op reis en de kwaliteit ervan te vergroten, zodat ze kunnen bijdragen aan het opsporingsonderzoek en strafvervolging. Het Nederlands publiek wordt opgeroepen om bij het vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen op een vakantiebestemming zo gedetailleerd mogelijk melding te doen op www.dontlookaway.nl. Deze meldingen worden dan anoniem in behandeling genomen door de politie.

Lees meer over Don’t Look Away

 

Down to Zero: Building Back Better

De Down to Zero-alliantie bestaat uit de organisaties Plan International, Terre des Hommes, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation. De alliantie bestrijdt in twaalf landen seksuele uitbuiting van kinderen en heeft als doel om de toegenomen risico’s door de corona crisis te adresseren. De alliantie voert het programma samen met lokale partners uit in de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Bolivia, Colombia, Nicaragua, Peru, Bangladesh, India, Indonesië, Filippijnen en Thailand.

Van mei 2021 tot mei 2022 voerde de alliantie het éénjarige Building Back Better-programma uit. Het programma richtte zich op de groeiende seksuele uitbuiting van kinderen in twaalf landen in Latijns-Amerika en Azië, tijdens en na de coronapandemie. Het programma is in 2022 afgerond en geëvalueerd. Er is net een  voorstel door de alliantie ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een nieuw programma van drie jaar waarin wordt ingezet op zowel het voorkomen van seksuele uitbuiting als het verbeteren van gespecialiseerde zorg.

Plan International en de Down to Zero Alliantie is trots op de verschillende programma’s die zij hebben uitgevoerd om seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden, zoals Down to Zero (2016-2020), Youth Voices for Change (maart 2020 – juni 2021), en Building Back Better (mei 2021 – mei 2022).

Lees meer over Down to Zero

“Door diverse factoren is seksuele uitbuiting van kinderen toegenomen, terwijl het tegelijkertijd van de politieke agenda verdwijnt. We moeten ons blijven inzetten om seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren te voorkomen en onder de aandacht te houden.”

TUI Academy

TUI Care Foundation en Plan International hebben samen de TUI Academy gelanceerd op de Dominicaanse Republiek. Hiermee bieden ze kansarme jongeren een economisch perspectief. Dit doen ze door opleidingen aan te bieden op het gebied van toerisme. De jongeren lopen stages in TUI hotels en horecagelegenheden en leren zo het vak. Naast de vakopleiding krijgen de jongeren trainingen en persoonlijke begeleiding, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen. Zo is de kans minder groot dat zij slachtoffer worden van seksuele uitbuiting.

Lees meer over TUI Academy

Safe Online

Het Safe Online-project is een project van drie jaar (2022-2025) dat wordt uitgevoerd in de Filipijnen. Het project focust zich op de bescherming van kinderen en jongeren tegen seksuele uitbuiting online en online geweld en wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Binnen het project leren kinderen en jongeren hoe ze zichzelf en hun leeftijdsgenoten kunnen beschermen tegen seksuele uitbuiting in een toenemende digitale wereld. Daarnaast lobbyen ze om beleid tegen seksuele uitbuiting en geweld online te beïnvloeden. Het project wordt uitgevoerd in Manilla, Cavite en Leyte.

Lees hier de Safe online brochure

Safer Kids (feb 2022 – dec 2023, Filipijnen)

Plan International Filipijnen voert in samenwerking met UNICEF Filipijnen een actieonderzoek uit. Het project loopt van februari 2022 tot december 2023. Het doel is om de resultaten van het onderzoek om te zetten in een strategie waarmee we sociale normen die kinderen kwetsbaar maken voor seksuele uitbuiting kunnen veranderen.

Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer nu

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.