Myanmar: het dorp dat zelf een peuterschool bouwde

In het dorp was geen peuterschool, maar die moest er wel komen, vonden de dorpelingen. Ze besloten dus zelf een schooltje te bouwen. Het hele dorp ging sparen. 500 kyats (42 dollarcent) per persoon per maand, onder begeleiding van een peuterschoolcommissie die hiervoor was opgezet. Vrouwen bakten snacks om te verkopen, de mannen pasten op de kinderen. Zo zouden ze in drie, vier jaar genoeg geld hebben voor hun school. En het lukte, met steun van Plan. In juni 2015 ging de peuterschool open. Vijftig blije peuters gaan er elke weekdag naartoe.

“Wij konden niet naar school toen we klein waren”, zegt peuterleidster Htay Htay Win (40). “We leerden dus niets. Daarom wilden we een peuterschool in ons dorp. Het is belangrijk dat kinderen jong beginnen met leren. Zonder peuterschool gaat het vaak mis op de basisschool.”
Het dorp van Htay Htay Win ligt in Rakhine State, Myanmar, waar maar 1,37 procent van de kinderen naar de peuterschool gaat. Het analfabetisme is er het hoogst is in het hele land.

4.200 dollar bij elkaar gespaard

De ijverig sparende dorpelingen kregen begin 2015 onverwacht hulp. Yinthwin Foundation, een partnerorganisatie van Plan in Myanmar, bood aan om te helpen bij het bouwen van de peuterschool. Het dorp droeg bij met de 4.200 dollar die ze bij elkaar hadden gespaard. Plan financierde de rest, begeleidde de bouw en gaf advies.
Htay Htay Win: “We wilden een peuterschool in ons dorp, maar van peuteronderwijs wisten we niets. Yinthwin heeft ons daarbij geholpen. Maar we hebben zelf de school gebouwd.”

Peuterschool in Myanmar2 201608-MMR-11-lprIedereen is blij met de peuterschool

De peuterschool is nu een jaar open en Htay Htay Win ziet het verschil bij haar peuters. Voor de school open was, deden de kinderen niet zoveel. Ze speelden thuis. Nu ziet ze hoeveel zelfverzekerder de kleintjes zijn geworden. “Ze durven een liedje te zingen voorin de klas, ze hebben geleerd om vriendelijk met elkaar om te gaan en ze begrijpen teamwerk.”

Maar het zijn niet alleen de peuters die blij zijn met hun schooltje. Voor iedereen in het dorp heeft de school verandering gebracht. Ouders hebben meer tijd om te werken. Ze weten dat hun kinderen veilig op school zijn en hoeven de kleintjes niet meer altijd mee te nemen naar het land. En Htay Htay Win heeft de baan van haar dromen, in haar eigen dorp. Om haar salaris en het onderhoud van de school te betalen, zetten de dorpelingen een spaar- en leengroep op. “Iedereen legt in, en iedereen kan een kleine lening afsluiten”, legt Htay Htay uit. “Een paar van mijn dorpsgenoten konden zo een eigen bedrijfje beginnen. En van de rente word ik betaald.”

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.