Plan International Nederland toont meisjesbesnijdenis om aandacht te vragen voor deze gruwelijke verminking

  • 4 februari 2019

Kim Feenstra en Moïse Trustfull sluiten hun ogen niet voor meisjesbesnijdenis

 

Amsterdam, 4 februari 2019 – Op woensdag 6 februari 2019 is het Zero Tolerance Day en wordt wereldwijd de noodzaak benadrukt om meisjesbesnijdenis te stoppen. Ook dit jaar vraagt Plan International Nederland aandacht voor deze gruwelijke verminking die nog steeds plaatsvindt: elk jaar lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden, met alle fysieke en psychische gevolgen van dien. Op 4 februari start Plan de campagne ‘Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis’ waarin o.a. Kim Feenstra en Moïse Trustfull een meisjesbesnijdenis bekijken en hierover vertellen.

Verminking

Plan wil op 4 februari extra benadrukken dat meisjesbesnijdenis een verschrikkelijke verminking is die nog veel te vaak voorkomt en waarvan veel mensen geen kloppend beeld hebben. Het is bovendien een schending van de meest fundamentele mensenrechten.

Om hier aandacht voor te vragen, zonder direct een besnijdenis te tonen aan het grote publiek, gebruikt Plan in de campagne zogeheten ‘reaction videos’. Men ziet hierbij de reactie van een aantal mensen die een meisjesbesnijdenis op het scherm zien. Onder anderen Kim Feenstra en Moïse Trustfull zijn als kijkers betrokken bij de campagne en geven in de video hun reactie op deze beelden van meisjes.

Kim Feenstra
“Ik heb de video van een meisjesbesnijdenis gezien en dat vond ik zeer heftig en pijnlijk. Meisjesbesnijdenis is gewoon pijn lijden voor de rest van je leven. Dat een onbesneden vrouw losbandig en onhandelbaar zou zijn, en dat dat een van de redenen is waarom meisjes tot op de dag van vandaag besneden worden, vind ik verschrikkelijk. Dit moet stoppen. Ik wil en kan mijn ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.”

Vrouw kijkt naar video meisjesbesnijdenis

Grote gezondheidsrisico’s

De besnijdenis wordt meestal onverdoofd uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient. De meeste meisjes zijn tussen de 0 en 15 jaar oud als ze worden besneden. Meisjesbesnijdenis levert grote gezondheidsrisico’s op die soms zelfs leiden tot de dood. Wereldwijd zijn inmiddels 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van deze vreselijke verminking. Veel van hen worstelen levenslang met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot.

Moïse Trustfull
“De indruk die deze beelden op mij hebben gemaakt is onbeschrijfelijk! Ik wilde het liefst wegrennen bij het zien van de beelden, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor dit probleem. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit nog steeds gebeurt. Ik hoop dat we met deze video meer aandacht kunnen krijgen voor deze verschrikkelijke verminking.”

vrouw kijkt naar video over meisjesbesnijdenis

Dit doet Plan tegen meisjesbesnijdenis

Plan heeft verschillende projecten om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, onder meer in Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia. Door middel van deze projecten wordt er gewerkt aan verandering en bewustwording op verschillende niveaus, bijvoorbeeld bij de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters en bij ouders en meisjes zelf.

Op Zero Tolerance Day wordt wereldwijd de noodzaak benadrukt om meisjesbesnijdenis te stoppen. Plan doet dit door middel van de campagne ‘Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis’ en door de conferentie ‘Verandering door Verbinding’. Deze conferentie vindt plaats op 6 februari en wordt georganiseerd door Platform 6/2. Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Amref Flying Doctors, Defence for Children-ECPAT Nederland, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Plan International Nederland.

Monique van ’t Hek – directeur Plan International Nederland
“Meisjesbesnijdenis is een bijzonder schadelijke traditie die helaas vooral in stand wordt gehouden door de oma’s van de meisjes die worden besneden. Zij denken dat de meisjes anders niet rein zijn en er geen man met hen wil trouwen. Ook hier geldt dat de gewoonte in stand wordt gehouden door sociale druk: ‘het hoort nu eenmaal zo.’ In de meeste landen zijn er wel wetten die het verbieden, maar helaas worden nog steeds grote aantallen meisjes voor het leven verminkt. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen.”

Let op: deze video bevat schokkend geluid.

vrouw kijkt naar video over meisjesbesnijdenis

 


Noot voor de redactie

Over Plan International Nederland
Geen meisjesbesnijdenis, uithuwelijking, seksuele uitbuiting en vies water meer. Wél gelijke kansen voor jongens én meisjes. Plan helpt kinderen, maar ook hun familie en dorpsgenoten. In ruim vijftig landen bieden we onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en een hoopvolle toekomst. Speciale aandacht gaat uit naar meisjes. In armoedige omstandigheden krijgen zij vaak de minste kansen. Plan spant zich extra hard in om hun positie te verbeteren.

Over Zero Tolerance day
Op 6 februari 2019 is het Zero Tolerance Day (International Day of Zero Tolerance for

Female Genital Mutilation). Op Zero Tolerance Day wordt wereldwijd de noodzaak benadrukt om meisjesbesnijdenis uit te bannen. Het initiatief tot deze dag werd genomen door het Inter African Committee. Dit comité besloot in 2003 de strijd tegen meisjesbesnijdenis te intensiveren en te koppelen aan een vaste dag – 6 februari – om bij de problematiek stil te staan.

Over de conferentie Verandering door Verbinding
Jaarlijks wordt op 6 februari wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis/ Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). In Nederland organiseert Platform 6/2 op woensdag 6 februari 2019 de conferentie ‘Verandering door Verbinding’. Dit jaar ligt de nadruk op de Nederlandse ketenaanpak van VGV. Hierin staat de samenwerking tussen alle actoren op het gebied van preventie, zorg, wetshandhaving en voorlichting met betrekking tot VGV centraal. Verandering in de aanpak van VGV is alleen mogelijk in samenwerking met alle betrokkenen. In het bijzonder wil platform 6/2 de rol van de VGV-sleutelpersonen benadrukken om de verbinding tussen alle partijen mogelijk te maken.

De conferentie vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Meer informatie over de conferentie vindt u hier.

Meer informatie
Carin van Gaalen       06 1215 3668 (persvoorlichter)
Denise Cremers         06 2470 4411 (persvoorlichter)

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.