Het wapen van de vrouw: onderwijs!

Vrouwen in Nederland in actie voor meisjes wereldwijd

Wereldwijd krijgen bijna 34 miljoen meisjes in de basisschoolleeftijd geen onderwijs. Als we de meisjes in de middelbareschoolleeftijd daar ook bij rekenen, dan zijn het er nog bijna 100 miljoen meer. Dat zijn 134 miljoen meisjes te veel! Zonder onderwijs lopen ze drie keer meer kans op een gedwongen kindhuwelijk. Laten we deze meisjes sterker maken! Meisjes die gedwongen worden om op jonge leeftijd te trouwen, worden vaak al jong zwanger, voordat hun lichaam een kind krijgen aankan. Dat moet stoppen!

Kindbruid of kinderarts? Onderwijs maakt het verschil. Want onderwijs is het wapen van meisjes tegen onderdrukking en armoede. Sluit je aan bij onze beweging. Samen maken we de meisjes sterker – nu en in de toekomst!

Plan ambassadeurs kindsponsoring

Ja, ik sponsor een meisje

Nu sponsor worden

“Ik ben waardeloos”

In veel arme landen krijgen meisjes al op jonge leeftijd het gevoel dat ze minderwaardig zijn. Ze kunnen vaak niet naar school, worden uitgebuit en hebben vrijwel geen kans om zich tegen hun lot te verzetten. Vaak weten ze ook niet dat ze er recht op hebben om zelf hun levenspad te kiezen.

Onderwijs heeft blijvende impact

Onderwijs is één van de belangrijkste stappen op weg naar een wereld zonder honger en armoede. Studies bewijzen dat met onderwijs van meisjes de welvaart groeit. Het inkomen per hoofd van de bevolking stijgt wanneer meer meisjes naar de middelbare school gaan. Dit bewijst: als meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens profiteert het hele land ervan mee.

Met onderwijs een kansrijke toekomst

Bij Plan zetten wij ons er voor in dat met name meisjes een basisopleiding krijgen. Van de kleuterschool tot na het examen van de middelbare school. Daarvan profiteert de hele gemeenschap. Wij streven naar kindvriendelijke en geweldloze scholen, zorgen voor goed leermateriaal en schoolbankjes, leiden leerkrachten op en zorgen voor onderwijs in de meest afgelegen gebieden.

Eerst leren, dan trouwen

Meisjes die naar school gaan, trouwen later. Ze leren dat zij rechten hebben en ze ontwikkelen zelfvertrouwen. Zo kunnen zij zich beter tegen een kindhuwelijk verzetten, ook wanneer dat een traditie is.

Gezondere kinderen

Meisjes die minder onderwijs krijgen, brengen later meer kinderen ter wereld. In het West-Afrikaanse land Niger, bijvoorbeeld, krijgt een vrouw gemiddeld wel zeven kinderen. Onderwijs en later trouwen kunnen ook daar zorgen voor een daling van het aantal geboortes. Bovendien hebben de kinderen van een vrouw die onderwijs heeft gehad een betere kans om gezond op te groeien.

Beter inkomen

Door onderwijs kan een meisje zich ontwikkelen en heeft ze later meer kans op een eigen inkomen. Met een jaar extra onderwijs verdient een meisje later 10 tot 20 procent meer. Van dat inkomen besteedt ze maar liefst 90 procent aan haar gezin. Investeren in meisjes is investeren in een betere toekomst voor iedereen.

Vrouwen in Nederland voor meisjes wereldwijd

Ambassadeurs Simone Kleinsma, Sarina Wiegman en Giovanca doen al mee aan de beweging die meisjes sterker maakt. Mogen zij ook op jóuw hulp rekenen? Als sponsor steun je niet alleen het meisje zelf, maar ook haar familie en haar gemeenschap. Daarmee draag je eraan bij dat steeds meer meisjes naar school gaan, in plaats van te moeten werken.

Wij vrouwen kunnen de wereld veranderen

Simone Kleinsma: “Mijn sponsorkind komt uit Hà Giang. Dat is een provincie in het noorden van Vietnam. Haar naam is May en ze is tien jaar. Ze houdt heel veel van muziek, dansen en zingen. Het voelt goed, dat ik bij kan dragen aan diverse projecten in haar gemeenschap, onder andere voor het verbeteren van onderwijs.”

Giovanca: “Meisjes krijgen op nog te veel plekken in de wereld niet of nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen. Ze worden niet opgeleid, klein gehouden, misbruikt, geschaad en de straat op gestuurd. Alleen omdat ze meisje zijn. Ik heb het voorrecht gehad een paar jaar geleden mijn sponsorkind te ontmoeten, de Ghanese Bernice. Het was zo fijn om te zien dat zij kansen heeft gekregen en benut en dat ze uitgroeit tot een krachtige vrouw.”

Sarina Wiegman: “In januari 2020 heb ik het voorrecht gehad om Hevilly, mijn sponsorkind in Brazilië te ontmoeten. Wat een lief meisje uit een gezin dat er in een lastige leefomgeving het beste van probeert te maken. Ik was diep onder de indruk van het werk wat Plan verricht. Met eigen ogen heb ik gezien hoe noodzakelijk het is om kinderen en volwassenen bewust te maken van gelijke rechten en kansen voor meisjes en jongen.”

webshop uniek cadeau

Zo zetten wij ons samen voor de meisjes in:

 

 • Onderwijs: we zorgen dat kinderen naar school kunnen gaan en daarna ook een beroep leren. Dat is de beste basis voor een eigen inkomen later.
 • Bescherming: door te zorgen voor geboortebewijzen, beschermen we de meisjes tegen kinderarbeid. Om meisjesbesnijdenis te voorkomen vinden gesprekken plaats met alle betrokkenen.
 • Rechten: we informeren kinderen, ouders, leraren en de gemeenschap over de rechten van meisjes.
 • Voorlichting: we informeren over de gevaren van tienerzwangerschap, hiv en aids en seksueel misbruik.
 • Meedoen: in kinder- en jeugdgroepen zorgen we voor gelijke deelname van meisjes.
 • Gelijke rechten: we overtuigen jongens ervan om meisjes gelijkwaardig te behandelen en zich in te zetten voor de rechten van meisjes.

Je krijgt veel terug

Als kindsponsor merk je hoeveel positieve impact je hulp heeft. Jouw hulp heeft een gezicht.


Je sponsorschap in het kort:

 • Voor slechts 28,50 euro per maand (dat is 93 cent per dag) steun je jouw sponsorkind, maar ook haar familie en de gemeenschap.
 • Bij de start van je sponsorschap ontvang je een informatiemap met foto’s van jouw sponsorkind en haar familie, plus informatie over haar situatie, het land en Plan International.
 • Je ontvangt jaarlijks nieuwe foto’s en informatie over je sponsorkind en over projecten voor haar familie en gemeenschap.
 • Je kunt jouw sponsorkind brieven schrijven en ook bezoeken.
 • Wij sturen je driemaal per jaar ons magazine Girls first
 • We houden je op de hoogte van het werk van Plan International via onze nieuwsbrief
 • Je sponsorschap is altijd opzegbaar en kan fiscaal aftrekbaar zijn.

Plan International Nederland heeft sinds de invoering in januari 2008 een ANBI-verklaring. Die garandeert dat de Belastingdienst Plan International Nederland erkent als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit biedt belastingvoordelen voor jou en voor Plan International Nederland.

Plan International Nederland heeft sinds 1998 het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat wij zorgvuldig met jouw donaties omgaan en dat die bijdragen aan een betere wereld.

Jouw hulp komt goed terecht

Hoe wordt mijn geld besteed?

Wij zijn helder over onze werkwijze, gaan zuinig om met geld, rapporteren en informeren zakelijk en waarheidsgetrouw. Ons jaarverslag en specifieke verantwoordingsverslagen van Plan in Nederland worden gecontroleerd door externe accountants van PWC.

Vragen en antwoorden over kindsponsoring

Kindsponsor worden betekent veel meer dan alleen geld doneren. Naast de financiële steun die ook de familie en de gemeenschap van het kind krijgt, brengt kindsponsoring ook een verbinding tussen culturen tot stand. Het schrijven van brieven naar elkaar leert het kind, de familie en de gemeenschap dat de kindsponsor interesse heeft in het leven van het kind. Dankzij het persoonlijke contact met het sponsorkind is kindsponsoring voor jou een ervaring die het leven verrijkt.

De maandelijkse bijdragen van de kindsponsor vormen een betrouwbare financiële basis voor ons werk. Je maakt het mogelijk om langlopende programma’s te plannen en succesvol af te ronden. Met jouw bijdrage worden ook zelfhulpprogramma’s gefinancierd waarvan alle mensen in de gemeenschap van het kind meeprofiteren. Dat geeft vertrouwen en maakt de hele gemeenschap sterker.

Iedereen die kinderen een betere toekomst wil geven, kan kindsponsor worden. Ook bedrijven en scholen of schoolklassen kunnen kiezen voor een sponsorkind.

Met kindsponsoring verbeter je blijvend de levenssituatie van de gemeenschap van het kind. De hulp omvat onderwijs en opleiding, verwerving van een inkomen, schoon water, hygiëne, sanitatie, bescherming van kinderrechten, noodhulp aan kinderen bij rampen en humanitaire hulp aan de familie en de gemeenschap van het kind. Zo heeft jouw hulp grote impact. Bij de uitvoering van projecten werkt de gemeenschap van het kind actief mee.

Je geeft aan of je een voorkeur hebt voor een jongen of een meisje of het kind dat het langst wacht. Daarbij kies je ook uit een land of een werelddeel.

Wij zoeken dan een kind dat past bij jouw wensen. Binnen een aantal werkdagen ontvang je een brief en een sponsormap waarin jouw sponsorkind aan je wordt voorgesteld.

Jouw donaties helpen het kind, maar ook zijn of haar familie en de gemeenschap.

Je krijgt:

 • foto’s van het meisje en haar familie
 • een beschrijving van haar situatie
 • informatie over het land
 • een persoonlijke map om alles in te bewaren

Verder krijg je elk jaar:

 • een voortgangsrapport over het meisje en haar gemeenschap
 • drie edities van het magazine Girls first
 • een overzicht van hoe jouw bijdrage is besteed
 • we houden je op de hoogte van het werk van Plan International via onze nieuwsbrief

Plan is actief in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Kindsponsoring is mogelijk in de volgende landen: Egypte, Ethiopië, Bangladesh, Benin, Bolivia, Brazilië, Burkina Faso, China, Dominicaanse Republiek, Ecuador, EI Salvador, Filipijnen, Ghana, Guatemala, Guinee, Guinee-Bissau, Haïti, Honduras, India, Indonesië, Cambodja, Kameroen, Kenia, Colombia, Liberia, Malawi, Mali, Mozambique, Nepal, Nicaragua, Niger, Paraguay, Peru, Uganda, Oost-Timor, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Tanzania, Thailand, Togo, Vietnam, Zambia en Zimbabwe.

Je gaat geen juridische verplichting aan en kunt jouw kindsponsoring op elk moment stopzetten, zonder opgave van redenen. Maar hoe langer je het kind sponsort, hoe groter de positieve impact op het leven van het kind.

Voor slechts 93 eurocent per dag (dat is € 28,50 euro per maand) steun je een kind, haar familie en haar gemeenschap. Jouw bijdrage voor kindsponsoring is onder bepaalde voorwaarden voor de belasting aftrekbaar. Jouw belastingvoordeel hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Met geen enkele andere manier van kinderhulp volg je zo goed hoe goed jouw steun werkt. Jouw hulp heeft een gezicht. Je krijgt regelmatig informatie over je sponsorkind. Je kunt ook brieven schrijven en het kind bezoeken.

Kindsponsoring loopt tot de 18de verjaardag van het kind. Soms moet de sponsoring al voortijdig gestopt worden, bijvoorbeeld wanneer het gezin permanent uit het projectgebied verhuist en daarmee niet meer aan het project kan deelnemen.

Hoewel jouw sponsoring heel belangrijk is voor het kind, kun je die zonder opgave van redenen stopzetten en op elk gewenst moment. Ook telefonisch.

Ons team kindsponsoring beantwoordt graag al je vragen. Ons telefoonnummer: 020 549 55 20.

sponsorkind kind sponsoren

1.000 kindsponsors is ons doel

Word één van ons. Word kindsponsor!

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.