Zorgen over Rohingya-dochters in Bangladesh

  • 20 oktober 2017

Sinds het geweld in Myanmar uitbrak, zijn meer dan een half miljoen Rohingya hun huizen ontvlucht op zoek naar veiligheid in Bangladesh. Mohima (35) woont met negen kinderen in een kleine tent in een van de provisorische opvangkampen. “Elke dag maak ik me zorgen. Vooral over mijn dochters.’’

Rohingya vluchtelingen Bangladesh

Mohima zit in een opvangkamp op de modderige heuvels van de stad Cox’s Bazar. “Ik wilde hier niet heen”, vertelt ze. “Maar ons huis in Myanmar is in brand gestoken en al onze spullen zijn afgepakt. We waren doodsbang en deden er tien dagen over om hier te komen.”

Voedseltekort

Het gezin lijdt honger. “We hebben weinig te eten en het is moeilijk om aan drinkbaar water te komen. Onze kinderen zijn al heel mager geworden. Soms leen ik eten of geld van de buren en mijn man haalt af en toe wat rijst bij het distributiecentrum in het kamp. Maar het is nooit genoeg voor ons allemaal.”

Diarree

Drie van haar kinderen hebben koorts en twee liggen in het kampziekenhuis met diarree. “Elke dag maak ik me zorgen. Niet alleen over de gezondheid van mijn kinderen maar ook over hun veiligheid, vooral die van mijn dochters. Ik heb gehoord dat er vreemdelingen rond het kamp sluipen die kinderen proberen te ontvoeren. Als ik iemand bij de tent zie, word ik meteen achterdochtig.”

Rohingya vluchtelingen Bangladesh

Naar de wc in de donkere jungle

Omdat er in de buurt van de tent geen toiletten zijn, wachten de gezinsleden tot het nacht is om in de donkere jungle hun behoefte te doen. “Overdag kunnen we ook niet naar de publieke toiletten verderop, omdat de meeste daarvan op slot zitten. Als mijn dochters in de nacht naar de jungle gaan ben ik zo bang dat iemand ze pijn zal doen of misbruiken. Er is hier niemand die ze kan beschermen.”

Toiletten bouwen

De slechte hygiënische omstandigheden in de vluchtelingenkampen verhogen het risico op de uitbraak van besmettelijke ziektes. Plan focust bij de hulp daarom om te beginnen op de bouw van sanitaire voorzieningen voor 60.000 mensen. Ook zijn er inmiddels 400 hygiënekits uitgedeeld en kregen 1.275 vluchtelingen voorlichting over goede hygiëne.

Doneer aan ons Noodfonds

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.