Sluit je ogen niet voor meisjesbesnijdenis!

Meisjesbesnijdenis is gruwelijk. En we vinden het te gruwelijk om aan iedereen te laten zien. Maar we willen wel duidelijk maken dat het om een verschrikkelijke verminking gaat en dat dit moet stoppen. Want nog ieder jaar lopen ruim 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Daarom vroegen we een aantal mensen, onder wie Kim Feenstra en Moïse Trustfull, een meisjesbesnijdenis te bekijken en samen met ons aandacht te vragen voor deze schadelijke traditie.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan

Let op: de video bevat schokkend geluid.

Kim Feenstra bekijkt een meisjesbesnijdenis

Wat is meisjesbesnijdenis?

Bij meisjesbesnijdenis of Female Genital Mutilation (FGM) worden de clitoris en de schaamlippen gedeeltelijk of helemaal weggesneden, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. Soms wordt de vagina vervolgens grotendeels dichtgenaaid. Er bestaan verschillende typen meisjesbesnijdenissen.
Meestal wordt de besnijdenis onverdoofd uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient.

Bekijk de video waarin o.a. Kim en Moïse uitleggen wat meisjesbesnijdenis inhoudt:

Moise verteld wat meisjesbesnijdenis inhoudt

3 miljoen meisjes lopen jaarlijks risico

Ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn inmiddels het slachtoffer van besnijdenis. En elk jaar lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Dat zijn meer dan 8000 meisjes per dag! De meesten van hen zijn tussen de 0 en 15 jaar oud. Met name meisjes die niet naar school gaan en in afgelegen gebieden wonen in Sub-Sahara Afrika lopen het risico om besneden te worden. Meisjes met een moeder die (hoger) opgeleid is, lopen aanzienlijk minder risico. Onderwijs en voorlichting zijn daarom ontzettend belangrijk.

Gevolgen van meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee, die soms zelfs leiden tot de dood. Veel slachtoffers worstelen hun hele leven met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden hiervan zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot.

Redenen voor meisjesbesnijdenis

Er worden verschillende redenen gegeven voor meisjesbesnijdenis, maar ze hebben altijd te maken met traditie en een cultureel bepaalde visie op vrouwelijke seksualiteit. Meisjesbesnijdenis beperkt zich niet tot één cultuur of religie. Ook vrouwen die zelf besneden zijn, laten hun dochter vaak besnijden.

Lees waarom moeders hun dochter laten besnijden

Dit doet Plan tegen meisjesbesnijdenis

Plan International heeft verschillende projecten om meisjesbesnijdenis tegen te gaan in onder andere Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia. We streven naar verandering en bewustwording op verschillende niveaus, bijvoorbeeld bij de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters, en ouders en meisjes zelf. Daarbij zetten we in sommige gevallen ook video’s (vergelijkbaar met de video die Kim en Moïse bekeken) in. In veel gevallen weten weinig mensen, inclusief de vrouwen, wat er zich precies afspeelt op de plek waar een besnijdenis plaatsvindt.

7 acties waarmee we meisjesbesnijdenis bestrijden

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.