Rohingyacrisis: hoogzwanger vluchten op je vijftiende

  • 29 oktober 2017

Als Rohingya moest Anjuman (15) met haar man Osman (18) vluchten voor het geweld in Myanmar. Terwijl ze negen maanden zwanger was, maakte ze de zware tocht naar het vluchtelingenkamp Cox’s Bazar in Bangladesh. Ze haalde het, maar maakt zich nu ernstige zorgen. Want de sanitaire voorziening in het kamp zijn slecht en er is amper schoon water. “Overdag ga ik in de tent naar het geïmproviseerde toilet dat Osman heeft gemaakt”, zegt Anjuman.

Rohingya vluchtelingen Bangladesh

“Ik heb nog niet kunnen douchen sinds we hier op 3 oktober aangekomen zijn”, vertelt Anjuman. “Ook hebben we te weinig drinkwater. Osman had ergens water gehaald met een jerrycan, maar dat was niet genoeg. Ik maak mij nu erg veel zorgen over mijn bevalling. Wat zal er gebeuren? Wie kan ik om hulp vragen? Ik voel me erg ziek. Gisteren kreeg ik hoofdpijn en ben ik gevallen terwijl ik alleen maar het vuur aan wilde steken om te koken. Er was niemand die mij kon helpen.”

Alleen bevallen

De moeder en broer van Osman wonen ook in het kamp. “Mijn schoonmoeder kan mij ook niet helpen. Ze is al erg oud en komt de heuvel niet op. Ze redt het niet om bij mijn bevalling te zijn. Osman probeert ons ergens te registreren, zodat we hulpverlening krijgen. Hij is er daardoor vaak niet. Ik ben heel erg bang om alleen te moeten bevallen.”

Van zelfstandig naar afhankelijk

Osman doet erg zijn best om alles voor elkaar te krijgen voordat Anjuman moet bevallen. Zo probeerde hij de leiding van het kamp aan te spreken op de watervoorziening, aangezien de waterpompen het niet meer doen. Maar het duurt erg lang voordat iets wordt opgelost, omdat het kamp waar zij in zitten erg ver ligt van het centrum van Cox’ Bazar.

Rohingya vluchtelingen Bangladesh

“In Myanmar hadden we een supermarkt”, vertelt Osman. “Ik verdiende iedere maand voldoende geld om mijn gezin en mijn moeder te onderhouden. We hebben 2.000 Taka (ongeveer 25 Amerikaanse dollars) meegenomen en daarvan hebben we al 600 Taka uitgegeven aan materiaal en eten. We willen ook nog 1.000 Taka bewaren voor de bevalling.”. Anjuman vult haar man aan: “We vinden het lastig om dingen aan anderen over te laten of om hulp te vragen, aangezien we gewend zijn om voor onszelf te zorgen.”

Hulp aan de Rohingya

Sinds het geweld in Myanmar uitbrak, zijn meer dan een half miljoen Rohingya hun huizen ontvlucht op zoek naar veiligheid in Bangladesh. Plan biedt noodhulp door het uitdelen van hygiënekits en het geven van voorlichting over hygiëne. Ook installeert Plan 700 noodtoiletten, zodat 35.000 mensen normaal naar het toilet toe kunnen.

Doneer voor de Rohingya in Bangladesh. Elke bijdrage is welkom!

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.