Overstromingen blijven Zuid-Azië teisteren

  • 21 september 2017

Azië wordt geteisterd door natuurgeweld. In Bangladesh, India, Nepal en Sri Lanka veroorzaken moessonregens de ernstigste wateroverlast in tien jaar tijd. Miljoenen mensen zijn getroffen.

Overstromingen Zuid-Azië

Door aardverschuivingen en modderstromen zijn honderdduizenden huizen verwoest en miljoenen hectaren landbouwgrond weggevaagd. Schoon drinkwater is schaars en veel wc’s zijn onbruikbaar. Er wordt gevreesd voor een grootschalige uitbraak van tyfus en geelzucht.

Plan helpt

Plan biedt de slachtoffers van de overstromingen noodhulp: er is dringend behoefte aan voedsel, drinkwater en tijdelijk onderdak. Ook richt Plan zich in de getroffen gebieden op de bescherming van kinderen. Die zijn in noodsituaties het meest kwetsbaar. Alles wat veilig en vertrouwd was, is verwoest. Na het bieden van de meest urgente noodhulp zal Plan noodscholen bouwen, zodat kinderen hun leven weer een beetje op kunnen pakken.

Miljoenen mensen hebben dringend hulp nodig. Help ook de slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Azië. Elk bedrag is zeer welkom!

Zo is de situatie in de verschillende landen:

Bangladesh

Overstromingen Zuid-Azië

In Bangladesh zijn 5,7 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Zo’n 100 mensen overleefden dit niet. Ruim 40.000 huizen zijn verwoest en 4,6 miljoen hectare landbouwgrond is weggevaagd. Vooral in de districten Rangpur, Rajshahi, Dhaka en Sylhetr is dringend behoefte aan voedsel, onderdak, schoon drinkwater en toiletvoorzieningen. In Bangladesh zijn de gebieden waar sponsorkinderen wonen gelukkig niet getroffen.

Vluchtelingenstroom
Bovenop de verwoesting door natuurgeweld komt de toestroom van uit Myanmar gevluchte Rohingya. Geschat wordt dat nu al 412.000 vluchtelingen de grens zijn overgestoken. Overal ontstaan spontane opvanglocaties. Er is ernstig gebrek aan voedsel, onderdak, water en medicijnen. Zo’n 150.000 Rohingya kinderen in Bangladesh moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd.

Plan heeft zes medewerkers naar de tijdelijke opvangplaatsen gestuurd om de situatie in kaart te brengen. Ook overlegt Plan met de overheid en andere NGO’s over een goede coördinatie van de vluchtelingenstroom. Een calamiteitenplan is in de maak.

India

Overstromingen Zuid-Azië

Volgens Plan International India zijn meer dan 12 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Meer dan 420.000 mensen zitten in tijdelijke opvangkampen. De zware overstromingen hebben in het land al aan 514 mensen het leven gekost. Ook de gebieden waar Plan International India werkt (regio’s Sitamarhi, Saran en Muzzafurpur) zijn zwaar getroffen, in deze districten zijn al 78 doden gemeld. Volgens de laatste berichten zijn de honderden sponsorkinderen in de getroffen gebieden allemaal veilig. Plan deelde al tentdoeken, hygiënekits, voedingssupplementen en schoonmaakmiddelen uit aan 1.190 getroffen families.

Nepal

Tot nu toe hebben 123 mensen de overstromingen in Nepal niet overleefd en 35 mensen zijn vermist. Ruim 3.500 mensen moesten hun huizen verlaten. Inmiddels gaan er gezinnen terug naar huis maar zij hebben ernstig behoefte aan hulp bij het opnieuw opbouwen van hun leven. In Nepal zijn ruim 6.000 sponsorkinderen en hun families getroffen door het noodweer. 5.775 huishoudens kregen noodhulpgoederen van Plan.

Plan International Nepal heeft een calamiteitenplan opgesteld voor de komende drie maanden. De focus ligt op schoon water, hygiëne, onderdak en bescherming.

Sri Lanka

Overstromingen Zuid-Azië

Meer dan 700.000 mensen zijn getroffen door overstromingen en aardverschuivingen, er zijn 234 doden gemeld.

Plan Sri Lanka heeft zeker 47.000 slachtoffers van overstromingen in de districten Ratnapura en Matara bereikt met noodhulp en werkt nu aan de wederopbouw. De focus ligt op psychosociale hulp, scholing en zorg voor jonge kinderen. Ook zijn er programma’s om scholen beter voor te bereiden op rampen.

Nederlandse sponsors krijgen zo snel mogelijk bericht over de situatie van hun sponsorkind in Nepal of India. Omdat de focus nu ligt op het bieden van noodhulp, kan dit enige tijd duren.

Voor het bieden van noodhulp is hard geld nodig. Help ook de slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Azië. Elk bedrag is zeer welkom!

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.