Onderzoek Plan International: Meisjes in Lake Chad leven in constante angst door geweld

  • 3 september 2018

Plan International publiceert vandaag het derde rapport over de situatie van meisjes in vluchtelingenkampen. ‘Adolescent Girls in Crisis: Voices from the Lake Chad Basin’, gaat over de leefomstandigheden van meisjes in Lake Chad, een grote regio in West- Afrika. De crisis in het Lake Chad Basin is één van de grootste humanitaire rampen ter wereld. Er zijn inmiddels 2,2 miljoen mensen gevlucht, waarvan de helft kinderen. Het onderzoek van Plan International laat zien dat meisjes in constante angst leven door de dreiging van ontvoeringen, aanvallen van gewapende groepen en seksueel geweld. Plan International roept de internationale gemeenschap dan ook op om meer te doen voor de veiligheid van meisjes in Lake Chad.

Humanitaire crisis

De huidige humanitaire crisis escaleerde in 2014 toen het geweld door terreurgroep Boko Haram in West-Afrika sterk toenam. De crisis heeft sterke invloed op Noordoost-Nigeria, West-Tjaad, het verre Noorden van Kameroen en het zuidoosten van Niger. Er zijn 10,8 miljoen mensen in het gebied die humanitaire hulp nodig hebben.

Plan zet zich in voor meisjes in noodsituaties. Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meisjes voelen zich zowel thuis als op straat niet veilig

Plan International vroeg 449 meisjes tussen de 10-19 jaar oud naar hun ervaringen. De meisjes zeiden constant bang te zijn. Kidnappers en aanvallen van gewapende groepen zijn een groot gevaar, net als seksueel geweld. Meisjes voelen zich zowel thuis als op straat niet veilig. Een 16-jarig meisje uit Kamp Sayam in Niger vertelde: ‘’We voelen ons ’s avonds niet veilig omdat jongens ons lastig vallen als het donker is’’. Bijna een kwart van de ondervraagde meisjes zei in de afgelopen maand geslagen te zijn. Door het taboe op seksueel geweld worden slachtoffers vaak gediscrimineerd in de gemeenschap. Een 17-jarig meisje dat geïnterviewd werd vertelde dat een kennis van haar gedwongen werd om met haar verkrachter te trouwen.

Lees hier het hele rapport  

Plan International roept op om donorgelden beschikbaar te stellen voor de bescherming van meisjes

3 en 4 september vindt de High Level Conference on the Lake Chad Region plaats in Berlijn , een conferentie waar donoren bijeen komen om de situatie te bespreken.

Girl in North East Nigeria

Onderzoeksrapporten ‘Adolescent Girls in Crisis’

Adolescent Girls in Crisis is een serie onderzoeksrapporten naar de leefomstandigheden van meisjes in crisissituaties. Eerder dit jaar verschenen rapporten over de situatie van meisjes in vluchtelingenkampen voor de Rohingya en in Zuid-Sudan. Op 24 september zal het laatste rapport verschijnen met conclusies en aanbevelingen over meisjes in crisissituaties. Meisjes en jonge vrouwen zijn extra kwetsbaar in crisissituaties en worden nog te vaak vergeten.

Samen helpen we meisjes een toekomst op te bouwen.

Draag jij bij aan de ontwikkeling van deze meiden?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.