Don’t Look Away: in actie tegen kindersekstoerisme

Wie droomt er niet van een vakantie in een zonnig oord? Helaas hebben sommige bestemmingen ook een schaduwkant. Er is sprake van kindersekstoerisme. Heb je het vermoeden dat een kind seksueel wordt uitgebuit, kijk dan niet weg! Maar meld het via de website www.meldkindersekstoerisme.nl. Zo kan de Nederlandse politie zorgen dat, in het geval van schuld, de dader hier niet zomaar mee weg komt.

Plan International Nederland voert jaarlijks campagne met de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse overheid, de politie, ECPAT en andere partners om Nederlanders informatie te geven over kindersekstoerisme en hoe vermoedens kunnen worden gemeld. Het doel is om het aantal meldingen van kindersekstoerisme en de kwaliteit ervan te vergroten, zodat ze kunnen bijdragen aan het opsporingsonderzoek en strafvervolging. Door middel van de ‘Don’t Look Away’ campagne wordt het Nederlands publiek opgeroepen om bij het vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen op een vakantiebestemming zo gedetailleerd mogelijk melding te doen op www.meldkindersekstoerisme.nl. Deze meldingen worden dan anoniem in behandeling genomen door de politie.

Don't look way

Lees wat Plan doet tegen de seksuele uitbuiting van meisjes in Brazilië

Wat is kindersekstoerisme?

Bij kindersekstoerisme gaat het niet alleen om seks met minderjarigen, kinderporno en webcamseks. Ook kinderhandel, erotische massage en paal- en naaktdansen die voorkomen op vakantiebestemmingen zijn vormen van seksuele uitbuiting. Vaak zijn de slachtoffers jongens en meiden tussen de twaalf en achttien jaar. Zolang het om een minderjarige gaat, zijn deze handelingen strafbaar voor Nederlandse daders.. Ook als het misbruik plaats vindt in een land waar dit niet strafbaar is.
Brazilië, Thailand, Mexico en de Filippijnen staan bekend om hun problemen rondom kindersekstoerisme, maar het kan overal ter wereld plaats vinden. Ook in Nederland. In de praktijk komt het vaker voor in ontwikkelingslanden. Op onderstaande kaart is te zien in welke landen deze vorm van uitbuiting vaak voorkomt.

kindersekstoerisme

Meld verdachte situaties

Misschien zie je het misbruik zelf niet met eigen ogen gebeuren, maar heb je het vermoeden dat je getuige bent van een verdachte situatie. Gezond verstand is vaak de beste raadgever om kindersekstoerisme te herkennen. Meld het ook als je denkt dat er iets ‘niet klopt’. De politie zal dan uitzoeken of er een strafbaar feit wordt gepleegd.

Op de website www.meldkindersekstoerisme.nl kun je meer lezen over kindersekstoerisme, de daders en de wetgeving rondom deze vorm van uitbuiting. Ook kun je lezen hoe je een melding kunt doen in Nederland of in het buitenland, met daarbij aanwijzingen welke informatie belangrijk is. Door je ogen open te houden kun jij bijdragen aan de veiligheid van kinderen wereldwijd. Don’t look away!

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.